ODS podá ústavní stížnost kvůli schvalování nižší daně na benzin

25.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - ODS se rozhodla podat ústavní stížnost kvůli způsobu, kterým dnes vládní koalice odmítla nižší zdanění pohonných hmot v novele o zachování zelené nafty pro zemědělce. Oznámil to předseda občanských demokratů Petr Fiala. Postup koalice, která nižší zdanění odmítla až na druhý pokus a dva dny po původním schválení, označil za naprosto nepřijatelný.

"Budeme dávat ústavní stížnost. Byl to černý pátek pro demokratickou politickou kulturu v naší zemi. ČSSD, ANO a KDU-ČSL zjistily, že se jim nehodí demokratická pravidla, a bez ohledu na ně si udělaly, co chtěly," řekl novinářům Fiala.

Spor mezi koalicí a opozicí se táhl od středy, kdy Sněmovna schválila zachování zelené nafty i s pozměňovacím návrhem Milana Urbana (ČSSD) na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Jeden ze sociálních demokratů po několika desítkách minut hlasování zpochybnil a Sněmovna námitku přijala. Podle opozice ale nebyla podána při hlasování nebo bezprostředně po něm, jak stanoví jednací řád.

Dnes Sněmovna hlasovala o předloze znovu. Urbanův návrh zamítla, zelenou naftu schválila. Poslanci opozičních TOP 09, ODS a hnutí Úsvit opustili při tomto hlasování sál.

Pro předložení ústavní stížnosti je třeba 41 poslanců, ODS jich má 16. Ústavní stížnost už ale slíbila podpořit TOP 09, která má 26 poslanců. Podobně se vyjadřovali i poslanci Úsvitu, kterých je 14.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK