Dolar po nejnovější statistice z USA posiluje

25.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a k euru vzrostl až na nejvyšší hodnotu za osm měsíců. Americkou měnu podpořila zpráva o růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v USA. Podnikatelská nálada v Německu je naopak slabá, což posílilo obavy o další vývoj v eurozóně. Na euro má dopad i geopolitické napětí.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3431 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 136,75 JPY. Kurz dolaru vůči jenu pouze velmi nepatrně vzrostl na 101,82 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, stoupl o 0,14 procenta na 80,982 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červnu stouply o 0,7 procenta. Analytici čekali zvýšení jen o půl procenta. Údaje naznačily, že americká ekonomika nabírá na rychlosti.

Podnikatelská nálada v Německu se v červenci už třetí měsíc za sebou zhoršovala. Index podnikatelské nálady sestavovaný mnichovským ekonomickým institutem Ifo v červenci klesl na 108 bodů z červnových 109,7 bodu. Analytici v průzkumu agentury Reuters předpovídali pokles indexu jen na 109,4 bodu.

Euro klesá také částečně kvůli pokračujícímu napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. To by mohlo poškodit také ekonomický růst v Evropě, zvláště vzhledem k obchodnímu spojení mezi Ruskem a Německem, upozorňují analytici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK