Argentina vyšle do New Yorku zástupce na jednání o dluhu

28.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 28. července (ČTK) - Argentina dnes vyšle do New Yorku vyjednávače k dalším rozhovorům, které s prostředníkem, jehož jmenoval soud, země povede o svém dluhu. Řekl to dnes argentinský premiér Jorge Capitanich. Spor s věřiteli, kteří se po státním bankrotu Argentiny v letech 2001 a 2002 odmítli zapojit do restrukturalizace dluhu, musí země vyřešit do středy. V opačném případě jí hrozí státní bankrot.

Argentina, která má třetí největší ekonomiku v Latinské Americe, se po sérii porážek před americkými soudy dostane podruhé za 12 let do stavu insolvence, jestliže nezaplatí držitelům původních nerestrukturalizovaných argentinských dluhopisů. Ti po bankrotu Argentiny odmítli přistoupit na podmínky restrukturalizace a požadují po Buenos Aires plnou hodnotu dluhopisů soudní cestou.

Jednání v posledních třech týdnech pokročila pouze minimálně. Pokud zůstanou na mrtvém bodě, zabrání newyorský soudce Thomas Griesa Argentině ve splátce restrukturalizovaných dluhopisů k 30. červenci, což povede k novému bankrotu.

Argentina požaduje odklad dřívějšího Griesova verdiktu z roku 2012, který zemi nařídil vyplatit žalujícím vlastníkům původních dluhopisů 1,33 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč) plus úroky dřív, než vyrovná splatnou částku vlastníkům restrukturalizovaných dluhopisů.

"Jednání jsou mimořádně obtížná a potřebují čas. Proto chce Argentina odklad," řekl podle agentury Reuters Capitanich, podle něhož se vyjednavači se soudem jmenovaným prostředníkem Danielem Pollackem setkají v úterý.

Argentina odmítá vyplatit vlastníky nerestrukturalizovaných dluhopisů v obavě, že k několika žalujícím hedgeovým fondům se připojí další věřitelé, kteří také nepřistoupili na výměnu dluhopisů. Celková nárokovaná částka by tak mohla podle Buenos Aires dosáhnout 15 miliard dolarů, což je více než polovina současných devizových rezerv Argentiny.

Kvůli sporu s věřiteli nemá Argentina od státního bankrotu přístup na mezinárodní finanční trhy. Případný nový bankrot by tak asi nezpůsobil otřes na rozvíjejících se trzích, poškodil by však domácí ekonomiku, která je v recesi a bojuje s rostoucí inflací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK