Ruské akcie, rubl klesly po zprávě o ruském odvolání kvůli Jukosu

28.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. července (ČTK) - Ruské akcie a rubl dnes prohloubily ztráty, když Rusko oznámilo, že se odvolává proti verdiktu o odškodném přes 50 miliard dolarů pro akcionáře někdejšího ropného podniku Jukos. Podle ministerstva financí je verdikt mezinárodního arbitrážního soudu v nizozemském Haagu politicky motivovaný a nesprávný.

Dolarový index ruských akcií RTS v závěru obchodování klesl o 3,1 procenta na 1207 bodů. Index moskevské burzy MICEX ztratil 1,9 procenta na 1363 bodů. Ruský rubl vůči americkému dolaru prohloubil ztráty a k večeru SELČ oslaboval o 1,2 procenta na 35,55 RUB. K euru ruská měna oslabila o 1,2 procenta na 47,74 RUB, napsala agentura Reuters.

Akcie největší ruské banky Sberbank v závěru odepsaly 3,1 procenta.

Analytici společnosti Veles Capital v Moskvě poznamenali, že obchodníci a investoři kupují akcie toho bankovního domu, když chtějí vsadit na zlepšení situace v Rusku. "Teď naneštěstí vidíme opak. Pokles akcií Sberbank může být ukazatel fundamentálního přehodnocení negativních vyhlídek ruské ekonomiky," uvedl podle Reuters analytik Ajrat Chalikov.

Úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali podle soudu v Haagu právní systém s cílem nechat zbankrotovat Jukos. Moskva, která má akcionářům vyplatit odškodné přes 50 miliard dolarů (přes bilion Kč) za vyvlastnění jejich majetku, uvedla, že se proti verdiktu odvolá.

Další tlak na ruská aktiva podle analytiků vyvíjí i možnost nových sankcí proti Moskvě kvůli krizi na Ukrajině. Rozhodnutí by mohlo přijít již v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK