Vláda uzavřela dohodu s Hyundai Mobis, pobídka bude 433 mil. Kč

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Česká vláda uzavřela dohodu o investici s korejskou společností Hyundai Mobis. Firma do výstavby závodu na výrobu světlometů pro automobily u Ostravy investuje až čtyři miliardy korun. Investiční smlouvu v Praze podepsal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident korejské firmy Čong Mjong-čchul. Vláda poskytne korejské společnosti investiční pobídky v maximální výši 433 milionů korun.

Hmotná podpora na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku bude 131 milionů korun. Firma rovněž dostane slevu na dani z příjmu po dobu deseti let až 302 milionů korun. Město Ostrava také podpoří investici slevou na pozemek o rozloze 18,9 ha v průmyslové zóně Mošnov dotací 69 milionů korun.

Firma plánuje v novém závodu vytvořit přes 900 pracovních míst, dalších zhruba 600 má vzniknout u subdodavatelů. Projekt se zařadí v žebříčku investic na druhé místo co do výše investovaných prostředků za posledních pět let. Zároveň jde o třetí nejvýznamnější korejskou investici.

"Těší mě, že jsme obstáli v konkurenci ostatních zemí, především Slovenska, kde také společnost Mobis zvažovala výstavbu závodu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Nový závod bude dodávat světla pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kiu v Žilině. V první fázi projektu v letech 2017 až 2020 plánuje vyrobit světla pro zhruba 750.000 aut za rok, v druhé fázi po roce 2020 až pro milion automobilů.

Ostravští zastupitelé již na konci června schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje pozemku v mošnovské průmyslové zóně. Stavět by se mělo začít v létě 2015, hotovo má být za devět až deset měsíců.

Hyundai Mobis je největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, která má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle továrny má závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.

Hyundai Mobis je po Nexenu letos další velkou korejskou společností, která oznámila v ČR výstavbu svého závodu. Česko poskytne výrobci pneumatik Nexen investiční pobídky až 3,8 miliardy korun. Výše investice je 22,8 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK