Pojišťovny vybraly na pojistném o 1,2 procenta víc než před rokem

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Český pojistný trh po delší době stagnace letos pozvolně roste. Pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném 59,3 miliardy korun, což je o 1,2 procenta více než před rokem. Hlavním faktorem oživení je neživotní pojištění. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, jež sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

Neživotní pojištění vzrostlo o 1,5 procenta. Růst se projevil i v životním pojištění, ale činil jen 0,8 procenta. Pozitivní vývoj neživotního pojištění způsobila zejména situace v povinném ručení. Postupným navyšováním pojistného u nových a také u obnovených smluv se celkové vybrané pojistné zvýšilo o 3,8 procenta.

"Přestože se situace v povinném ručení postupně zlepšuje, k optimálnímu stavu se stále pouze přibližujeme," uvedl výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora. Narůstající počet uzavřených smluv a průběžné navyšování pojistného u obnovených smluv zatím podle něj jen částečně pokrývá dopad loňských legislativních změn.

Havarijní pojištění vzrostlo o 0,3 procenta, což je proti poklesu o 0,3 procenta v prvním čtvrtletí mírné zlepšení. K mírnému optimismu vybízí pojištění podnikatelů, kde meziroční nárůst předpisu o 1,7 procenta pozitivně ovlivnil celkový výsledek neživotního pojištění.

Zdánlivě se dařilo i životnímu pojištění. Předepsané pojistné se proti stejnému období loni zvýšilo o 0,8 procenta. Zájem o životní pojištění ale roste především u jednorázově placených produktů, zejména u bankopojištění, které je však využíváno více pro zhodnocování peněz než jako ochrana před riziky. Naopak běžně placené pojistné životního pojištění oslabilo o 0,5 procenta. Jde tak již o druhé období, kdy se u těchto produktů postupné zpomalování růstu změnilo na pokles.

"K růstu motivace veřejnosti průběžně si odkládat část spotřeby do budoucna i zajišťovat si životní rizika by pomohla silnější podpora státu u dlouhodobých rezervotvorných produktů. Bohužel legislativní návrhy na snižování nynější minimální podpory státu jdou přesně proti tomuto trendu," upozornil Síkora.

Největší pojišťovny na trhu: předepsané pojistné v prvním pololetí 2014 v mld. Kč podíl na trhu v procentech Česká pojišťovna 14,2 23,9 Kooperativa 12,1 20,3 Allianz 5,6 9,5 Generali 4,4 7,3 ČSOB Pojišťovna 3,7 6,2 Česká podnikatelská pojišťovna 3,3 5,5 Pojišťovna České spořitelny 3,1 5,3 UNIQA 2,8 4,7 ING 2,4 4,0

Zdroj: ČAP

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK