Španělská vláda plánuje další zlepšení hospodářského výhledu

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 29. července (ČTK) - Španělská ekonomika se zotavuje z recese rychleji, než se předpokládalo. Tamní ministr hospodářství Luis de Guindos dnes uvedl, že vláda v září opět zlepší odhad růstu hrubého domácího produktu na letošní i příští rok.

Podle ministra je pravděpodobné, že růst letos dosáhne 1,5 procenta a napřesrok zrychlí na dvě procenta. Vláda přitom už v květnu zvýšila oficiální odhad letošního růstu ekonomiky o půl procentního bodu na 1,2 procenta. Růstovou prognózu na příští rok tehdy zlepšila na 1,8 procenta z dřívějších 1,2 procenta.

"Naší ekonomice se vrací zdraví, produktivita a konkurenceschopnost," uvedl ministr při projevu v dolní komoře parlamentu. "Nejhorší část krize je za námi," citovala jej agentura DPA.

Španělská ekonomika se loni vymanila z více než dvouleté recese. Míra nezaměstnanosti v letošním druhém čtvrtletí sice klesla na dvouleté minimum 24,5 procenta, stála však patří k nejvyšším v Evropské unii, upozorňuje agentura Reuters.

Španělská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 0,4 procenta, což představovalo nejprudší čtvrtletní růst za posledních šest let. Ve středu zveřejní statistický úřad předběžné údaje o vývoji HDP za druhé čtvrtletí. Analytici čekají mírné zrychlení růstu na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK