Výrobce mobilů BlackBerry koupí německou firmu Secusmart

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se dohodl na převzetí německé firmy Secusmart, která se specializuje na kódování dat i řeči a na zajišťování ochrany před odposlechy. Oznámila to dnes společnost BlackBerry, která tak hodlá posílit svou prestiž u zákazníků citlivých na bezpečnost důvěrných informací. Finanční podmínky transakce nezveřejnila.

Technologie společnosti Secusmart v současnosti chrání například telefony BlackBerry používané německými vládními představiteli, včetně kancléřky Angely Merkerlové. Secusmart získá spojením s BlackBerry větší prostor k rozvoji mezinárodních aktivit a přístup ke zdrojům kanadského podniku v oblasti výzkumu a vývoje.

Technologie pro kódování informací se podle agentury DPA dostaly do centra pozornosti poté, co loni vyšlo najevo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i mobilní telefon Merkelové.

"Vlády i podniky věnují čím dál větší pozornost bezpečnosti v mobilním světě," upozornil podle agentury Reuters generální ředitel BlackBerry John Chen. Dodal, že akvizice posílí konkurenceschopnost firmy v oblasti bezpečnosti mobilních zařízení.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

Společnost BlackBerry se nyní snaží obnovit svou ziskovost. Ztrátová firma během uplynulých tří let v rámci úsporných opatření propustila zhruba 9500 zaměstnanců, tedy více než polovinu své celkové pracovní síly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK