Odliv lidí ze zemědělství loni mírně zpomalil na 1,8 pct

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Dlouhodobé snižování zaměstnanosti v zemědělství v loňském roce pokračovalo, oproti předchozím rokům však jeho tempo zpomalilo. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 1,8 procenta na 103.500. Snížil se nepoměr mezi mzdami v zemědělství a zbytku národního hospodářství. Vyplývá to z předběžné verze Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2013, kterou má ČTK k dispozici.

Trvalým problémem českého i celoevropského zemědělství je stárnutí pracovníků. Podíl pracujících starších 45 let byl loni v odvětví 54,5 procenta, v celém národním hospodářství činil 41,3 procenta. Meziroční srovnání naznačuje nepatrné zlepšení situace, kdy loni přibylo nejmladších zaměstnanců mezi 15 a 29 lety, naopak ubylo těch mezi 45 a 59 lety. Přesto podle zprávy zůstává generační obměna jedním z nejzávažnějších úkolů oboru.

Tuzemské zemědělství se vyznačuje nízkým podílem zaměstnaných žen. Přestože o 1,6 procentního bodu vzrostl, byl v závěru loňského roku 29,1 procenta, což bylo méně než ve zbytku EU, kde podíl žen v zemědělství přesahuje 37 procent. Úbytek pracovních míst pro ženy v agrárním sektoru souvisí s propadem dříve tradičních oborů jako bylo například zelinářství, kde jich pracovalo hodně.

Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství vzrostla loni o 2,9 procenta na 20.584 Kč. Mzdový nepoměr vůči národnímu hospodářství se tím snížil o 2,2 procentního bodu na 81,9 procenta. Toto snížení bylo způsobeno především jen velmi mírným růstem mezd v celém odvětví.

Ministerstvo zemědělství chce v nadcházejícím období do roku 2020 z evropských i národních dotací více podpořit živočišnou výrobu, pěstování ovoce či zeleniny, tedy obory, které mají v rámci zemědělství největší potenciál k tvorbě pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK