MMF varoval před riziky spojenými s ukrajinskou krizí

29.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. července (ČTK) - Současná krize na Ukrajině by v případě dalšího zpřísnění sankcí vůči Rusku mohla narušit dodávky zemního plynu do Evropy a oslabit evropské banky. Ve zprávě o možných dopadech vzájemně propojené národní politiky na světovou ekonomiku to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Varoval i před negativními dopady zpomalení hospodářského růstu v rozvíjejících se zemích a před prudkým zvyšováním úrokových sazeb po celém světě.

Šéfka MMF Christine Lagardeová dnes navíc novinářům řekla, že fond by mohl přikročit k revizi úvěrového programu pro Ukrajinu, pokud bude konflikt na východě země trvat příliš dlouho. MMF koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (téměř 350 miliard Kč), který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. "(Program MMF) předpokládá určitou úroveň vyřešení konfliktu v nepříliš vzdálené budoucnosti," upozornila Lagardeová.

Diplomaté států Evropské unie dnes v Bruselu údajně dosáhli předběžné dohody o hospodářských sankcích proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. Omezení se mají týkat například přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.

Šéfka MMF dnes podle agentury Reuters také upozornila, že možný bankrot Argentiny by pravděpodobně neměl širší dopady na finanční trhy, protože země je od nich do značné míry izolovaná. "Ačkoli je bankrot vždy politováníhodný, nedomníváme se, že to bude mít výraznější vnější dopady," prohlásila.

Argentina musí do středy vyřešit spor s věřiteli, kteří se po jejím státním bankrotu v letech 2001 a 2002 odmítli zapojit do restrukturalizace dluhu. V opačném případě zemi hrozí již druhý státní bankrot za posledních 13 let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK