Pojišťovny zaznamenaly mírné oživení

30.07.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojistný trh pozvolna narůstá, ukázaly to statistické výsledky členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 2. čtvrtletí letošního roku. Předepsané pojistné se meziročně zvýšilo o 715 mil. Kč, což odpovídá 1,2% navýšení.

Zásluhu na kladném výsledku má stejně jako v předchozím čtvrtletí zejména neživotní pojištění, které posílilo o 1,5 %. Růst se projevil i v oblasti životního pojištění, ale jen o pouhých 0,8 %.

Pozitivní vývoj neživotního pojištění je způsoben zejména zlepšující se situací v povinném ručení. Postupným navyšováním pojistného u nových a také u obnovených smluv se celkový předpis v této oblasti zvýšil o 3,8 %. „Přestože se situace v povinném ručení postupně zlepšuje, k optimálnímu stavu se stále pouze přibližujeme,“ říká výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora a dodává: „Narůstající počet uzavřených smluv a průběžné navyšování pojistného u obnovených smluv zatím jen částečně pokrývá dopad loňských legislativních změn.“

Havarijní pojištění vzrostlo o 0,3 %, což je sice oproti poklesu o 0,3 % v 1. čtvrtletí mírné zlepšení, ale stále to nestačí na zásadní zlepšení technických výsledků. Silná vazba pojistného na pořizovací cenu vozidla nadále přetrvává.

K mírnému optimismu vybízí pojištění podnikatelů, kde meziroční nárůst předpisu o 1,7 % pozitivně ovlivnil celkový výsledek neživotního pojištění.

Zdánlivě se dařilo i životnímu pojištění. Předepsané pojistné se oproti stejnému období loňského roku zvýšilo o 0,8 %. Zájem o životní pojištění ale roste především u jednorázově placených produktů, zejména u bankopojištění, které je však využíváno více pro zhodnocování prostředků než jako ochrana před riziky. Naopak běžně placené pojistné životního pojištění oslabilo o 0,5 %. Jedná se tak již o druhé období, kdy se u těchto produktů postupné zpomalování růstu změnilo na pokles. „K růstu motivace veřejnosti průběžně si odkládat část spotřeby do budoucna i zajišťovat si životní rizika by pomohla silnější podpora státu u dlouhodobých rezervotvorných produktů. Bohužel legislativní návrhy na snižování, byť stávající minimální podpory státu, jdou přesně proti tomuto trendu,“ uzavírá Tomáš Síkora.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ