Rusko zakazuje dovoz polského ovoce a zeleniny

30.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. července (ČTK) - Rusko od 1. srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na mluvčího ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor. Důvodem jsou prý četná pochybení při certifikaci vyváženého zboží a další závady, včetně výskytu škůdců. Mluvčí Alexej Alexejenko naznačil, že služba zvažuje úplný či částečný zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších zemí Evropské unie.

Agentura AFP upozornila, že zákaz následuje poté, že se Evropská unie rozhodla potrestat Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině vyhlášením nových hospodářských sankcí, které také platit od 1. srpna.

Moskva také často čelí obviněním, že používá obchodní omezení jako prostředek nátlaku na další státy.

Mezi největší dodavatele ovoce do Ruska patří Polsko, Moldavsko a Nizozemsko.

"Je to počátek obchodní války?" otázala se polská zpravodajská televize TVN 24. Podle expertů sice ruská "protiopatření" vůči západním sankcím nemívají valný efekt, nicméně případné vyvolání sporu ve WTO by mělo tu vadu, že tyto procedury bývají vleklé. Zatím ale není ani jasné, na jaké druhy ovoce a zeleniny se zákaz vztahuje.

Šéf ruské služby Sergej Dankvert v předchozích dnech naznačil, že zvažuje zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších unijních zemí kvůli nedostatečné rostlinolékařské kontrole a šíření obaleče jablečného.

Dankvert si také postěžoval, že evropští kolegové vůbec nejeví zájem o jednání s Rusy, ale všechny spory chtějí hned přenechávat soudům. "Proto provedeme rychlé formální konzultace a pak zavedeme omezení - a evropským kolegům zůstanou vyhrazena všechna jejich pravidla a pravomoci v rámci Světové obchodní organizace (WTO)," poznamenal, podle Interfaxu zřejmě v narážce na spor s Evropskou komisí o zákaz dovozu prasat a vepřového.

České ministerstvo zemědělství v pondělí uvedlo, že na vývoz domácího ovoce by neměl případný ruský zákaz zásadní vliv. V posledních třech letech čeští ovocnáři vyvezli do Ruska ve větším množství pouze jablka v roce 2012 v hodnotě asi šest milionů korun. "Od té doby jsou vývozy spíše v řádech desítek tisíc Kč," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar.

Vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií jsou nyní kvůli ukrajinské krizi napjaté. EU dosavadní protiruské sankce ještě rozšířila a zpřísnila, aby aby přiměla Rusko k ukončení podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK