Bramboráři se mohou už za rok dočkat státní podpory 50 mil.Kč

31.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Havlíčkova Borová (Havlíčkobrodsko) 31. července (ČTK) - Pěstitelé konzumních brambor se příští rok dočkají státní podpory. Díky ní by se neměly plochy osázené bramborami v Česku dále snižovat. Podpora by měla dosáhnout jen jednotek procent nákladů, což je podle předsedy Ústředního bramborářského svazu Miloslava Chlana relativně málo. Bramboráři to však považují za signál, že stát má zájem, aby se v ČR brambory dále pěstovaly. Chlan to ČTK řekl při dnešním odborném semináři a polním dnu v Havlíčkově Borové. Ministerstvo zemědělství potvrdilo, že ročně je na podporu vyčleněno asi 50 milionů korun.

"Představovali jsme si podporu alespoň na úrovni deseti procent nákladů, ale je to přijatelný kompromis," řekl Chlan. "Půjde o tzv. dobrovolnou podporu vázanou na produkci, která je součástí přímých plateb a je plně hrazená z evropských zdrojů," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar.

Největším problémem pěstitelů konzumních brambor v Česku je podle Chlana v současné době konkurence ostatních plodin - obilí, řepky a kukuřice. "Pěstování těchto komodit nemá velká rizika a je v porovnání s bramborami dvakrát až třikrát levnější. Tato situace není nová, ale vedla k tomu, že za posledních deset let se plochy osázené konzumními bramborami zmenšily zhruba o polovinu," uvedl Chlan.

Letos se podle údajů Ústředního bramborářského svazu celková plocha brambor mírně zvýšila přibližně o 790 hektarů na téměř 24.000 hektarů. Ještě v roce 2000 byly brambory na 69.000 hektarech polí, loni jen na 23.200 hektarech. Nárůst je hlavně u brambor raných, sadbových a brambor pro výrobu škrobu. Na dalších 6100 hektarech půdy pěstují brambory zahrádkáři.

Porosty zatím podle Chlana ukazují na průměrnou sklizeň, brambory by však měly být velmi kvalitní. Hektarové výnosy se budou velmi lišit v závislosti na odrůdách i na počasí. Loni bylo včetně zahrádkářské produkce v Česku sklizeno kolem 647.000 tun brambor.

"Pokud chtějí lidé i v budoucnu kupovat české brambory, měli by jim v obchodech dávat přednost, kvalita je se zahraničními srovnatelná," uvedl Chlan. Spotřebitelé by se podle něj měli také naučit rozeznávat odrůdy brambor a jejich varné typy, mezi nimiž jsou značné chuťové rozdíly.

bjr jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK