Akcie v USA výrazně klesají, trh zklamaly firemní výsledky

31.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování výrazně oslabovaly. Obchodníky zklamaly především výsledkové zprávy některých firem, vyhodnocují ale i důsledky, které bude mít blížící se konec podpůrných opatření americké centrální banky (Fed). Stimuly, jimiž Fed podporuje americkou ekonomiku, v posledních letech přispívají i k růstu akciových trhů.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index odepisoval asi 1,3 procenta na zhruba 16.669 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel přibližně 1,6 procenta na 1939 bodů a index technologického trhu Nasdaq oslaboval o 1,9 procenta na zhruba 4380 bodů.

Fed ve středu rozhodl, že příští měsíc znovu omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, se tak sníží o dalších deset miliard na zhruba 25 miliard USD měsíčně. Fed rovněž příznivěji nahlíží na další vývoj americké ekonomiky.

Obchodování na Wall Street nicméně ovládly pochybnosti, zda akciové trhy zpřísňování měnové politiky ustojí. K výprodeji přispěla i horší data z amerického pracovního trhu, podle nichž počet příspěvků v nezaměstnanosti minulý týden vzrostl více, než se čekalo.

Energetický koncern Exxon Mobil vykázal čtvrtletní zisk, který překonal odhady analytiků, akcie ale přesto klesly. Zhruba v polovině obchodování odepisovaly přes dvě procenta. Dolů zamířily také akcie společnosti Whole Foods, která už počtvrté zhoršila prognózu na letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK