Cena ropy Brent klesla na dvoutýdenní minimum

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. srpna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes kvůli slabé poptávce sestoupila na dvoutýdenní minimum blízko 105 dolarů za barel. Jejímu poklesu nezabránilo ani přetrvávající napětí na Ukrajině, na Blízkém východě a v severní Africe.

Brent zlevnil až na 105,10 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od poloviny července. Později část ztrát smazal a prodával se za 105,22 USD za barel. Oproti čtvrtečnímu závěru tak vykazoval pokles o 80 centů.

Během července Brent zlevnil o 5,6 procenta, což představovalo nejvýraznější měsíční pokles od loňského dubna. Americká lehká ropa WTI v červenci zlevnila dokonce o 6,8 procenta, což je nejprudší tempo od května 2012.

Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že světová produkce ropy bude v letošním roce vyšší než poptávka. Na trzích ropy v západní Africe a v Evropě už nyní nabídka převažuje nad poptávkou. Investoři navíc upozorňují, že během uplynulého měsíce se zmírnily obavy z negativních dopadů geopolitických konfliktů na dodávky ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 105,22 106,02 New York - Nymex WTI září 97,32 98,17

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK