Agentura Moody's zlepšila Řecku úvěrovou známku o dva stupně

01.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 1. srpna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o dva stupně na známku Caa1. Výhled je stabilní. Rating zadlužené jihoevropské země však nadále zůstává ve spekulativním pásmu.

Agentura Moody's v doprovodném sdělení uvedla, že fiskální situace země se výrazně zlepšila. Moody's očekává, že poměr veřejného dluhu Řecka vůči hrubému domácímu produktu (HDP) se začne příští rok snižovat.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Má totiž důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a také na podmínky půjčky.

U konkurenční ratingové agentury Fitch má Řecko nyní ratingovou známku B a u Standard & Poor's známku B minus/B. Všechny ratingy jsou ve spekulativním pásmu. Odráží to vysokou úroveň zadlužení Řecka, které činí zhruba 175 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK