Tisk: Rusko by mohlo evropským aerolinkám omezit lety přes Sibiř

05.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. srpna (ČTK) - Rusko by mohlo aerolinkám z Evropské unie omezit nebo zcela zakázat lety přes Sibiř. Opatření, které by bylo reakcí na evropské sankce vůči Rusku za jeho postup v ukrajinské krizi, by těmto aerolinkám zvýšilo náklady u letů do Asie. Napsal to dnes ruský list Vedomosti. Podle jeho zdroje o omezení tranzitních letů přes ruské území teď jednají tamní ministerstva dopravy a zahraničí.

 

List upozorňuje, že zákaz by neměl dopady pouze na evropské letecké společnosti, jako je například Lufthansa, British Airways či Air France, ale i na ruského vlajkového leteckého přepravce Aeroflot. Ten totiž od těchto aerolinek dostává za lety přes ruské území poplatky.

Členské státy Evropské unie minulý týden schválily nové hospodářské sankce proti Rusku. Na seznamu sankcionovaných firem se tak ocitl mimo jiné ruský nízkonákladový letecký přepravce Dobroljot, který je divizí Aeroflotu.

Dobroljot o víkendu oznámil, že v důsledku sankcí pozastaví provoz. Tvrdí, že někteří jeho evropští partneři odmítají plnit smluvní závazky, tyká se to prý například smluv o technické údržbě a pojištění a pronájmu letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK