Vláda se vrátí k analýze o prokazování původu majetku

05.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Vláda se ve středu vrátí k projednání analýzy o prokazování původu majetku a jeho případnému zabavení. Minulý týden kabinet materiál odložil. MF považuje za nejlepší využít zvláštních soudních řízení, další možností je daňové řízení. Na základě varianty, kterou vláda vybere, MF připraví návrh zákona, který předloží do připomínkového řízení.

"K prověřování původu majetku a jeho odčerpávání lze přistoupit v principu dvěma základními cestami - soudní nebo daňovou. Přitom není vyloučena i kombinace obou variant," uvádí předkládací materiál. MF preferuje zvláštní soudní řízení a připomíná, že klíčové je zapojení finanční správy a celníků. Ti by měli získávat údaje, které by ukazovaly na to, že daná osoba má majetek nelegálního původu.

Zvláštní soudní řízení by podle MF umožnilo, aby konfiskace majetku byla využita po zjištění, že určitý majetek pochází z nelegálních zdrojů. Konfiskace by se týkala majetku, u něhož soud shledá určitou pravděpodobnost nezákonnosti jeho původu.

V případě tzv. daňového mechanismu by byly zdaněny příjmy z majetku, který naplní zákonem stanovená kritéria. Problémem ale pode úřadu je, že v takovém řízení by nebyl zabaven nelegální majetek. "Zdanění ze své podstaty nemá sankční ani reparační charakter a nemůže sloužit k úplnému odčerpání nezákonného majetku, ale pouze ke zdanění příjmů, které nebyly prokázány jako zdaněné," stojí v materiálu MF. Alternativou by mohla být určitá forma zdanění majetku nebo životního stylu. "To však s ohledem na svou povahu nedokáže naplnit sledovaný cíl," dodal úřad.

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK