Zaplaťte stavební spoření včas!

10.11.2004 | , Finance.cz
BYDLENÍ


O tom, zda nám bude poskytnuta státní podpora rozhoduje datum připsání úložky na účet stavebního spoření. Dle nové právní úpravy se nevyplatí vyčkávat s placením na poslední chvíli.

Stavební spoření patří mezi nejvýhodnější způsoby spoření. Kromě relativně nízkého rizika nám stavební spořitelny nabízí i zajímavé zhodnocení uložených prostředků. Nemalou mírou se na výnosech podílí i státní podpora. Začátkem letošního roku došlo k snížení její  poskytované výše. I tak je 15 % z ročně uspořené částky (nejvýše však z 20 000 Kč) velice štědrý příspěvek. Státní podporu získáte pokud spoříte alespoň 6 let. Pokud si v dnešní době uzavřete smlouvu, získáte celkem 18 000 Kč od státu celkem.

Podpora se počítá z ročních úspor a přitom nezáleží na tom, jestli spoříme měsíčně nebo zaplatíme až koncem roku. V současné době je pro přiznání státní podpory určující datum připsání úložky na účet stavebního spoření, nikoliv datum, kdy klient zadal příkaz k úhradě z běžného bankovního účtu nebo odeslal platbu poštovní poukázkou. Vklad se považuje za uhrazený také dnem, kdy byl v hotovosti složen v pokladně stavební spořitelny.

„Na rozdíl od minulých let nemohou již stavební spořitelny do úspor za rok 2004 zahrnout platby na stavební spoření, které klienti sice poukážou v letošním roce, ale které dojdou až v lednu 2005. I když je letos mezi svátky ještě celý pracovní týden, všem bych doporučil zaplatit stavební spoření před Vánocemi, případně si u své banky ověřit termín, do kterého garantuje, že převod peněz ještě do konce letošního roku uskuteční. Jen tak mohou mít klienti jistotu, že peníze budou na jejích účet doručeny a připsány včas, tedy nejpozději 31. prosince, a že maximálně využijí státní podporu“, radí Hans-Jürgen Wohlrabe předseda představenstva stavební spořitelny Wüstenrot.

Z těchto důvodů je potřeba myslet na včasnou úhradu. Už se nevyplatí nechávat vše na poslední chvíli. Musíme počítat s možnosti, že finanční ústav (banka, pošta) může mít prodlevu v placení a přijít o podporu z tak banální příčiny je škoda.

Pokud stavení spoření chybí ve Vašem porfoliu, nabízíme příležitost pohodlného uzavření přes naše prodejní centrum. Do konce roku stihnete zaplatit roční příspěvek a získat celou státní podporu na letošní rok. Od nás jako dárek získáte prémii ve výši až 600 Kč.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ