Hamé bude žádat po vládě či po EU kompenzaci za ztráty v Rusku

07.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 7. srpna (ČTK) - Potravinářská firma Hamé bude požadovat po vládě, potažmo po EU kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

"Současná situace nás velmi znepokojuje. Na ruském trhu letos plánujeme utržit za naše výrobky zhruba 900 milionů korun, což je skoro 20 procent celkových konsolidovaných tržeb společnosti," uvedl Štrupl. Dodal, že z tohoto objemu přibližně 15 procent výrobků Hamé dováží z českých výrobních závodů, zbylou část vyrábí ve svém závodě v Rusku, kde produkuje paštiky, kečupy a kojenecké výživy.

"Již nyní jsme vzhledem k rizikům museli omezit plánované investice do ruského výrobního závodu a do rozvoje ruského trhu, což negativně ovlivní naše budoucí výnosy," upozornil Štrupl. Hamé má výrobní závod v Ruské federaci již deset let. Jeho výrobky se distribuují nejen v Rusku, ale i do dalších rusky mluvících zemí. Nejúspěšnějším produktem Hamé na ruském trhu jsou paštiky, velmi dobře se prodávají i masové konzervy a kojenecké výživy.

Hamé je přední českou potravinářskou firmou vyrábějící trvanlivé i chlazené potraviny. Skupina loni zaznamenala celkové tržby 5,7 miliardy korun. Mírný pokles na domácím trhu si Hamé vynahrazuje právě v zahraničí.

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Oznámil to dnes ruský premiér Dmitrij Medveděv. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se nevztahuje na alkohol.

Ruský prezident Vladimir Putin už ve středu podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi. Dnes byl zveřejněn seznam konkrétních výrobků, kterých se to týká. Země Evropské unie loni do Ruska podle agentury AP vyvezly potravinářské a zemědělské výrobky za 11,8 miliardy eur (téměř 330 miliard korun), USA pak za 1,3 miliardy dolarů (přes 27 miliard korun).

Spojené státy a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů. Proto EU i USA zavádějí sankce vůči jednotlivcům i firmám. Moskva na to reaguje recipročními opatřeními.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK