Sobotka: Kompenzace za ruské sankce by se měly řešit na úrovni EU

07.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Případné kompenzace zemědělcům kvůli ruským sankcím by se měly řešit hlavně na úrovni EU v rámci zemědělské politiky. Na dnešní tiskové konferenci po setkání s ministrem financí Andrejem Babišem to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Babiš k tomu poznamenal, že dopady nelze nyní přesně odhadnout, ale "přebytky potravin z EU mohou mít devastační účinky na náš průmysl."

"Pokud budou v rámci sankcí výraznější dopady, tak je potřeba, aby se to otevřelo na evropské úrovni," uvedl premiér. Možné je podle něj využít například mechanismů ve Společné zemědělské politice.

"Považuji to za nešťastné, bude to eskalovat situaci a nikdo neví, jaký to bude mít dopad," uvedl k sankcím Babiš. Zároveň upozornil, že přebytky potravin z ostatních zemí EU budou ovlivňovat i trh v ČR. "A ty přebytky budou mít devastační účinky na náš průmysl," uvedl.

Potravinářská firma Hamé dnes uvedla, že bude požadovat po vládě, potažmo po EU kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

"Hamé bude v pohodě, protože má vlastní výrobu v Rusku, takže nevím, proč bychom měli kompenzovat," uvedl Babiš, který je majitelem Agrofertu.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv podle agentury AP dnes oznámil, že Rusko zakázalo úplný dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z EU i USA. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje i na Austrálii, Kanadu a Norsko. Už ve středu ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK