EXCON Steel požádala insolvenční soud o souhlas s reorganizací

08.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Strojírenská firma EXCON Steel podala vlastní návrh na prohlášení úpadku. V dokumentu zaslaném insolvenčnímu soudu uvádí, že ztratila schopnost hradit splatné závazky z provozu, a žádá proto o souhlas s reorganizací. V případě schválení ozdravného plánu by firma snížila počet zaměstnanců o asi dvě pětiny na 140 lidí, uvedla v návrhu. Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s firmou již v červenci na popud přepravní společnosti MAXiTRANS.

Strojírenská firma, která sídlí v Praze, ale hlavní závod má v Hradci Králové, nyní podala vlastní insolvenční návrh. Současně požádala o povolení reorganizace, což je jeden z možných způsobů řešení úpadku. Do problematické situace se podnik dostal mimo jiné kvůli investiční akci, v níž měl pro německou firmu zhotovit konstrukci pro větrnou elektrárnu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky Excon Steel podal na německou firmu žalobu u tamního soudu na uhrazení škody téměř sto milionů korun.

Společnost již v rámci ozdravení provozu přijala úsporná opatření, najala krizové manažery, kteří nechali vypracovat analýzu hospodaření a dospěli k závěru, že se podnik nachází v úpadku ve formě platební neschopnosti. "S ohledem na toto zjištění splnil dlužník svou zákonnou povinnost a podává tímto dlužnický insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace," uvádí v dokumentu jediný člen představenstva Excon Steel Tomáš Vašek.

Firma eviduje 306 věřitelů s pohledávkami za zhruba 338 milionů korun. V této částce dále nejsou zahrnuty takzvané podmíněné pohledávky z bankovních záruk, které činí asi 110 milionů korun. Po lhůtě splatnosti delší než tři měsíce je zhruba 45 milionů korun. Z insolvenčního návrhu vyplývá, že jediným zajištěným věřitelem je Unicredit Bank, která návrh na reorganizaci podpořila.

Reorganizační plán počítá s uhrazením zajištěné pohledávky Unicredit Bank do 24 měsíců a dále zkrácením části nezajištěných pohledávek na pětinu jejich hodnoty. Dál bude pokračovat provoz závodu, přičemž strojírenská firma nyní jedná s případnými investory o poskytnutí financí až do 115 milionů korun. Snížení počtu zaměstnanců na 140 lidí má zajistit měsíční pokles mzdových nákladů o 3,5 milionu korun, celkové fixní náklady mají klesnout o pět milionů korun. Hospodaření firmy bude kontrolovat věřitelský výbor.

Excon Steel se zabývá mimo jiné výrobou speciálních ocelových konstrukcí. Firma měla být například jedním z dodavatelů při plánované výstavbě temelínské elektrárny, když podepsala dohodu o budoucí spolupráci s francouzskou společností Areva i americkým Westinghousem. Projekt dostavby jaderné elektrárny ale nakonec česká vláda zastavila.

Firma má svůj původ v 19. století, kdy byla založena První česká akciová strojírna. Postupně se stala významným průmyslovým podnikem a v roce 1921 součástí největšího strojírenského koncernu Škodových závodů. Nejnovější historie hradeckého závodu se začala psát v roce 2003, kdy podnik v rámci konkurzu strojírenské firmy ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina EXCON.

Podle účetní závěrky z roku 2012 tehdy zaměstnávala téměř 280 lidí. Hospodaření firmy v roce 2012 skončilo při tržbách za vlastní výrobky a služby 488 milionů korun ztrátou deset milionů korun. Předloni měla firma ztrátu 30 milionů. Téměř 90 procent tržeb předloni získala z exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK