Červencová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

11.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Červencová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší. Uvedl to dnes náměstek ředitele sekce měnové a statistiky ČNB Petr Vojtíšek. Meziroční míra inflace v červenci stoupla na 0,5 procenta z červnové nuly.

 

Za odchylkou stál podle Vojtíška vyšší meziroční růst cen potravin a regulovaných cen. Korigovaná inflace bez pohonných hmot se vyvíjela v souladu s prognózou a odrážela podle ČNB oslabení kurzu koruny z konce minulého roku společně s již mírně proinflačním působením domácí ekonomiky. Také dopady změn nepřímých daní byly v červenci v souladu s prognózou ČNB. Ceny pohonných hmot byly mírně nižší.

Zveřejněná data podle centrální banky nadále potvrzují náhled ČNB, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Oslabený kurz koruny se do inflace prozatím promítá zejména prostřednictvím vyšších dovozních cen, přispívá však i k oživení domácí ekonomiky.

V souhrnu průměrná inflace v letošním roce podle ČNB dosáhne 0,4 procenta, což bude znamenat nejnižší růst cen za posledních deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK