Mexický prezident podepsal zákony o reformě energetického sektoru

11.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 11. srpna (ČTK) - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto dnes podepsal zákony, které umožní přelomovou reformu tamního energetického sektoru. Reforma ukončí monopolní pozici státu a otevře cestu investicím zahraničních a soukromých firem v řádu miliard dolarů do mexického ropného, plynárenského a elektrárenského průmyslu.

Legislativu již minulý týden schválil parlament. Prezident učinil z reformy energetického sektoru základ své strategie pro rozvoj mexického hospodářství, jeho další reformy zahrnují změny v telekomunikačním sektoru, vzdělávacím systému a volebních zákonech.

Mexické ministerstvo energetiky by tento týden mělo oznámit, o která naleziště ropy a plynu se budou moci zahraniční a soukromé firmy ucházet v prvním kole veřejných tendrů, které se očekává v příštím roce.

Těžba ropy v Mexiku dosáhla vrcholu v roce 2004, kdy se pohybovala kolem 3,4 milionu barelů denně. Od té doby soustavně klesá a v současnosti činí zhruba 2,5 milionu barelů denně. Reforma má pomoci pokles těžby zastavit tím, že přiláká zahraniční firmy, jako je například Royal Dutch Shell nebo Exxon Mobil.

"Ze všech dosavadních reforem je tato nepochybně tou nejdůležitější," uvedl minulý týden analytik Carlos Capistrani z finanční společnosti Bank of America Merrill Lynch. "Má potenciál k tomu, aby změnila Mexiko," dodal.

Ropný a plynárenský průmysl v Mexiku byl v roce 1938 znárodněn. Prezident Lázaro Cárdenas tehdy ze země vyprovodil 17 zahraničních ropných společností, které podle přesvědčení Mexičanů plenily národní bohatství. Mexiko je desátým největším producentem ropy na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK