Rusko podle Putina zvýší dovoz zemědělských produktů z Egypta

12.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soči (Rusko) 12. srpna (ČTK) - Rusko zvýší dovoz zemědělských produktů z Egypta. V tomto roce Moskva zvýší i dodávky pšenice do této severoafrické země. Po setkání se svým ruským protějškem Abdal Fattáhem Sísím to dnes podle agentury Reuters oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Káhira podle šéfa Kremlu jedná o vytvoření zóny volného obchodu s celní unií, která spojuje Rusko, Bělorusko a Kazachstán.

Putin egyptského prezidenta přijal ve své rezidenci v černomořském letovisku Soči poté, co Rusko minulý týden v odvetě za západní sankce zakázalo veškerý dovoz masa, mléka, mléčných výrobků, ryb, ovoce a zeleniny z Evropské unie a ze Spojených států.

Egypt je podle ruského prezidenta připraven zvýšit vývoz zemědělských produktů o 30 procent.

Rusko v tomto roce Egyptu dodá nejméně pět až 5,5 milionu tun pšenice, sdělil také Putin. V předešlém srovnatelném období z Ruska do Egypta zamířilo 3,6 milionu tun pšenice, poznamenal Reuters.

Pro bývalého šéfa egyptské armády Sísího jde o první oficiální návštěvu Ruska v novém úřadu poté, co byl v květnu zvolen hlavou státu. Obě země jednají o dodávce ruských systémů protivzdušné obrany. Sísí během setkání s Putinem slíbil "dobrou spolupráci" s Ruskem, informovala agentura AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK