Rosněfť prý kvůli sankcím Západu žádá vládu o 1,5 bilionů rublů

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. srpna (ČTK) - Ruský ropný gigant Rosněfť požádal kvůli západním sankcím o vládní pomoc ve výši 1,5 bilionů rublů (867 miliard korun). Dnes o tom informovala agentura Reuters. Zmíněné sankce uvalené odvetou za ruský postoj ke krizi na Ukrajině mají Rosněfti zabránit v přístupu k západním penězům.

Finanční injekci, o kterou podle ruského listu Vedomosti požádal šéf Rosněfti Igor Sečin, má ropný kolos získat tak, že vláda z rezervního fondu nakoupí dluhopisy firmy. Rosněfť záležitost oficiálně nekomentoval.

Spojené státy zakázaly svým finančním institucím a investorům půjčovat Rosněfti peníze, pokud je splatnost delší než 90 dní. Evropské banky a investoři se k tomuto opatření v podstatě také připojili, dodal Reuters.

Rosněfť má čistý dluh ve výši 44,5 miliardy dolarů (928 miliard korun), který pochází zejména z loňské akvizice s ropnou společností TNK-BP. Tento obchod měl cenu 54 miliard dolarů (přes 1,1 bilionu korun). Podle listu Vedomosti ale v rezervním vládním fondu není pro Rosněfť dostatek peněz. Na účtu je sice 3,1 bilionu rublů (asi 1,8 bilionu korun), ty ale byly vyčleněny na jiné projekty. Některé vládní zdroje navíc označují Sečinův plán za "příšerný" a tvrdí, že ho premiér Dmitrij Medveděv nepodpoří.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK