Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila tempo růstu

14.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. srpna (ČTK) - Polská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila tempo růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) se za tři měsíce do června meziročně zvýšil o 3,2 procenta. V předešlém kvartálu rostla ekonomika meziročně o 3,4 procenta. Rychlý odhad vývoje ekonomiky dnes zveřejnil místní statistický úřad. Ekonomové oslovení agenturou Reuters zpomalení předpokládali.

Ekonomika rostla pomaleji i v mezičtvrtletním srovnání. Sezonně očištěný hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,6 procenta po růstu o 1,1 procenta v prvních třech měsících roku.

Polsko má největší ekonomiku ve střední a východní Evropě. Zároveň je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než dvě desetiletí.

Vláda v letošním roce počítá s růstem o 3,3 procenta a v příštím roce se zrychlením na 3,8 procenta.

Místopředseda vlády a ministr hospodářství Janusz Piechociński ale v nedávném rozhovoru s Reuters řekl, že Varšava by odhad hospodářského růstu na příští rok měla snížit, aby zohlednila důsledky krize v sousední Ukrajině a s ní spojené vzájemné odvetné sankce Ruska a Západu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK