Co týden dal? Za dlouhé čekání na vlak náhradu nedostanete

15.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Železniční dopravci dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Novelu zákona o drahách, která prodlužuje výjimku z evropského nařízení až do roku 2019, podepsal prezident Miloš Zeman. Výjimka z unijního nařízení měla skončit letos v prosinci. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Maďarská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta, a zaznamenala tak svůj nejsilnější výkon za více než osm let. Maďarsko tak bylo druhé čtvrtletí za sebou nejrychleji rostoucí ekonomikou ze zemí visegrádské čtyřky a jednou z nejvýkonnějších ekonomik i v celé Evropské unii. Plyne to z údajů maďarského statistického úřadu.
Více informací

Cena akcií investiční společnosti Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta poprvé v historii překonala hranici 200.000 dolarů (4,2 milionu Kč) za kus. Buffett u těchto akcií nikdy nepřistoupil na štěpení, jak to firmy po růstu kurzu často dělají.
Více informací

Schodek rozpočtu vlády Spojených států v červenci meziročně klesl o zhruba tři procenta na téměř 95 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč), a byl tak nepatrně nižší, než se čekalo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo financí. Federální vláda je tudíž stále na cestě k tomu, aby dosáhla nejnižšího rozpočtového schodku za šest let.
Více informací

Jednání o odkupu problémových argentinských dluhopisů skupinou bank zkrachovala kvůli neshodám ohledně ceny a absenci vládních záruk. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s jednáním. Dohoda přitom mohla ukončit právní spor, kvůli kterému se Argentina v červenci dostala do platební neschopnosti.
Více informací

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla. Hrubý domácí produkt se za tři měsíce do června snížil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Oznámil to spolkový statistický úřad. Pro největší evropskou ekonomiku, na které závisí mnoho českých firem, to je první pokles po více než roce, napsala agentura Reuters. Trhy přitom předpokládaly stagnaci.
Více informací

Slovensko v červenci zůstalo druhý měsíc po sobě v deflaci. Ceny zboží a služeb v meziročním srovnání stejně jako v červnu klesly o 0,1 procenta. Informoval o tom slovenský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny klesly v červenci o 0,1 procenta po červnovém nárůstu o 0,1 procenta.
Více informací

Tempo celosvětového růstu prodeje osobních automobilů by mohlo ve druhé polovině letošního roku prudce zpomalit a dosáhnout pouhého jednoho procenta místo pěti procent v prvním pololetí. Poptávku tlačí dolů například ukrajinská krize, slabý hospodářský růst v některých evropských zemích, například ve Francii a v Itálii, anebo obtížnější podmínky v jihoamerických státech. Vyplývá to ze studie německého Centra pro automobilový výzkum (CAR).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Školní potřeby zdražily oproti minulému roku o pět procent. Výbava pro prvňáka tak podraží o 200 korun na více než 4100 korun. Pokud ale rodiče využijí slevové akce, mohou z této částky ušetřit až třetinu výdajů. Vyplývá to z analýzy, kterou společnost Česká distribuční provedla na základě letákových slevových akcí obchodních řetězců.
Více informací

I přes méně příznivé údaje o vývoji tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí počítají nadále ekonomové oslovení ČTK s dalším růstem hrubého domácího produktu. Za celý rok by měl podle odhadů stoupnout o více než 2,5 procenta. Rizikem ovšem je podle analytiků vývoj ekonomik v západní Evropě, především německé, která mezičtvrtletně klesla.
Více informací

Hodnota veřejných zakázek zadaných během prvního pololetí letošního roku vzrostla meziročně o 43,4 procenta na 191,7 miliardy korun. O pětinu (20,1 procenta) vzrostla i hodnota vyhlášených výběrových řízení. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných na konci měsíce června 2014 ve Věstníku veřejných zakázek, kterou má ČTK k dispozici.
Více informací

Asociaci družstevních záložen na pátečním kongresu opustily čtyři z deseti členských kampeliček. Novým předsedou prezidia asociace byl zvolen Gabriel Kovács ze spořitelního družstva Citfin. Ve funkci vystřídal Petra Marsu z Fio Banky. Asociace o tom informovala ČTK. Důvodem odchodu čtyř záložen z asociace je nesouhlas s jejím postojem k připravující se nové legislativě.
Více informací

Účinnost nového zákona o úrazovém pojištění se znovu odkládá, a to o další dva roky. Novelu, která termín odsouvá na rok 2017, podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Norma počítá také s tím, že se sníží výdaje na provozování dosavadního pojištění pro dvě pojišťovny, které ho zajišťují.
Více informací

Železniční dopravci dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Novelu zákona o drahách, která prodlužuje výjimku z evropského nařízení až do roku 2019, podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Výjimka z unijního nařízení měla skončit letos v prosinci.
Více informací

Ministerstva by měla mít příští rok na své výdaje o 16 miliard korun více, než byl původní návrh. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem, řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO), který pokračoval v jednáních s několika svými vládními kolegy o jejich finančních požadavcích. Vyšší výdaje ze státního rozpočtu podle Babiše nezvýší deficit, který má zůstat 100 miliard korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU