Ceny průmyslových výrobců v červenci dál meziročně klesaly

18.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v červenci dál meziročně klesaly, snížily se o desetinu procenta. Pokračoval také pokles cen v zemědělství, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Proti červnu se ceny v průmyslu zvýšily, ve stavebnictví nezměnily a v zemědělství a službách klesly.

Ceny průmyslových výrobců meziročně klesají od počátku roku. Ve srovnání s loňským červencem se nejvýrazněji snížily ceny elektřiny, plynu a páry a také těžby a dobývání. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o desetinu procenta. O 3,7 procenta meziročně vzrostly ceny dopravních prostředků, o 4,4 procenta chemických látek a výrobků.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v červenci meziročně vzrostly o půl procenta, což bylo nad očekáváními analytiků i České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK