Akcie v USA výrazně posilují díky poklesu obav ohledně Ukrajiny

18.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech během dopolední části dnešního obchodování výrazně posilovaly díky poklesu obav investorů ohledně ukrajinské krize. K růstu přispěly rovněž zprávy o fúzích a akvizicích.

Dow Jonesův index, který zahrnuje 30 předních podniků v USA, vykazoval kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) nárůst o procento na 16.822 bodů. Širší index S&P 500 dopoledne stoupl o 0,8 procenta na 1970 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,9 procenta na 4503 bodů, napsala agentura AP.

V pátek investory vystrašila zpráva o údajném střetu ukrajinské armády s konvojem ruských bojových vozidel. "Lidé v pátek odcházeli s nejistotou, zda se ukrajinský konflikt vyostřuje. Dnes se zřejmě vrátili s názorem, že tomu tak není," řekl agentuře Reuters analytik Rick Meckler ze společnosti LibertyView Capital Management.

Cena akcií diskontního maloobchodního řetězce Family Dollar Stores se zvyšovala poté, co konkurent Dollar General předložil nabídku na jeho převzetí za zhruba devět miliard dolarů (187,5 miliardy Kč). Firmu Family Dollar se snaží získat také rival Dollar Tree, který za ni již koncem července nabídl 8,5 miliardy dolarů.

Vzhůru zamířily rovněž ceny akcií stavebních společností. Americká Národní asociace stavitelů domů (NAHB) dnes oznámila, že její index trhu s bydlením v USA se v srpnu vyšplhal na 55 bodů, tedy na nejvyšší úroveň od ledna. Index sleduje, jak situaci na trhu hodnotí stavitelé domů. Pokud se nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje, že většina stavitelů považuje podmínky za příznivé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK