První letadla L-159 by do Iráku mohla jít v řádu týdnů

19.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odolena Voda (u Prahy) 19. srpna (ČTK) - První letadla L-159, o které má zájem Irák, by mu mohla být vydána v řádu týdnů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) to řekl na dnešní návštěvě Aera Vodochody. Irák o koupi bitevníků zájem má, ale transakci pozdržela domluva o ceně mezi ministerstvem obrany a Aerem Vodochody, které by prodej realizovalo. Bagdád by chtěl získat 14 českých strojů, z nichž 11 je dlouhodobě uložených a tři jsou v provozu. Vedení Aera dnes odpoledne bude v jednáních s ministerstvem obrany pokračovat.

Podle ministra Mládka vláda umožní prodej nejen vyřízením potřebných povolení pro licencovaný export. "Vláda podpoří tento export jednak úvěry, jednak pojištěním," uvedl Mládek. Dále se podle něj také předpokládá školení iráckých pilotů v České republice. K dokončení obchodu bude ještě zapotřebí spolupráce ministerstva obrany, protože armáda ještě některé ze strojů používá.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dříve k jednáním s Iráčany uvedl, že je ztěžují současné nepokoje v zemi. Irácký velvyslanec v Praze Husajn Mualla je ale přesvědčen, že konflikt mezi vládními silami a islámskými radikály vliv na dokončování kontraktu nemá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK