Soud zamítl stížnost Českého rozhlasu proti převodu české BBC

19.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Českého rozhlasu ve sporu, ve kterém se rozhlas domáhal zrušení převodu české stanice BBC do mediální skupiny Lagardere Active ČR. Správní řízení o změně obchodního podílu ve společnosti BBC Radiocom, jež tuto stanici provozuje, je tak ukončeno. ČTK o tom dnes informovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která o převodu rozhodovala. Vyjádření ČRo ČTK shání.

Český rozhlas nejprve napadl loňské rozhodnutí, kterým vysílací rada s transakcí souhlasila. Po neúspěchu u Městského soudu v Praze, který žalobu Českého rozhlasu zamítl, se věcí zabýval Nejvyšší správní soud. Po jeho verdiktu je správní řízení ukončeno a původní rozhodnutí vysílací rady bylo potvrzeno.

Společnost BBC Radiocom s Českým rozhlasem spolupracovala až do loňského převzetí firmou Lagardere Active ČR. Od té doby se rozhlas snažil proti tomuto kroku vystupovat, mimo jiné trval na podmínce vysílat v rámci BBC dopoledne a odpoledne bloky dodávané právě Českým rozhlasem. Lagardere naopak začal využívat vlastní materiály připravované v rámci projektu ZET, což podle něj zákon i licenční podmínky umožňují. V tomto soudním sporu dal Městský soud v Praze za pravdu naopak Českému rozhlasu, když zamítl žalobu BBC Radiocom proti pokutě 100.000 korun za porušení licenčních podmínek.

Lagardare Active ČR je českou pobočkou nadnárodní mediální skupiny Lagardere. Provozuje například rádia Evropa 2, Frekvence 1 a Bonton.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK