Baumax se loni propadl do téměř půlmiliardové ztráty

19.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Společnost Baumax ČR, která na tuzemském trhu provozuje 24 hobbymarketů, se loni propadla do ztráty 471 milionů korun. V roce 2012 řetězec prodělal 297 milionů korun. Baumax tak vykázal ztrátu již čtvrtý rok za sebou. Tržby firmy se snížily o 11 procent na 3,88 miliardy korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti za rok 2013.

Finanční situace firmy se v minulém roce kvůli ztrátě zhoršila. Společnost ale platí své splatné závazky včas, uvedl Baumax ve zprávě. Také splátkový režim poskytnutých úvěrů je dodržován.

Hobbymarket uvádí, že na hospodaření má vliv i intervence České národní banky (ČNB) z loňského listopadu. "S novým oceněním závazků v cizích měnách (hlavně koncernové půjčky ve výši přes 50 mil. eur) se podstatně zhorší hospodářský výsledek roku 2013 a s tím i vlastní kapitál," píše firma ve výroční zprávě.

Řetězec pokračuje v restrukturalizaci, mezi její hlavní kroky patří například zavedení nového cenového modulu, optimalizace portfolia obchodů nebo odprodej nemovitostí.

Hobbymarkety Baumax patří do rakouské podnikatelské skupiny Baumax AG. Na tuzemském trhu působí sedm hobbymarketových řetězců OBI, Baumax, Bauhaus, Globus Baumarkt, Hornbach Baumarkt, Uni Hobby a Mountfield. Nejvíc prodejen má Mountfield, který v Česku provozuje 55 poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK