Nejtvrdší měnou je norská koruna

22.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V ideálním případě by měl stát Big Mac hamburger od McDonald´s ve všech zemích stejně. Cenové odlišnosti nám pomáhají částečně indikovat podhodnocené a nadhodnocené měny světa. Ze sledovaných měn je nejtvrdší norská koruna a nejslabší ukrajinská hřivna.

Big Mac hamburger od McDonald´s je všude na světě vyráběn totožně, proto by měl stát ve všech zemích přibližně stejně. Samozřejmě však výslednou cenu ovlivňují i jiné aspekty jako jsou například stravovací návyky nebo vnímání rychlého občerstvení zákazníky. Cenové rozdíly u vstupů jsou u Big Macu poměrně malé. Big Mac Index zveřejňuje pravidelně již od roku 1986 renomovaný časopis Economist.

Parita kupní síly

Big Mac Index stojí na teorii parity kupní síly. V dlouhodobém horizontu by se směnný kurz mezi dvěma zeměmi měl ustálit v rovnovážné poloze, která vyrovnává ceny totožného zboží a služeb v každé zemi.

Výsledný směnný kurz vůči americkému dolaru se získá, když se vydělí cena hamburgeru v národní měně v dané zemi cenou hamburgeru v USA. Vypočtená hodnota se poté porovná aktuálním směnným kurzem daných měn. Jestliže je aktuální směnný kurz nižší, tak je daná měna podhodnocena, když je vyšší tak nadhodnocena.

Mezi měnami vyspělých zemí světa jsou významné rozdíly, jak je vidět v přiložené tabulce, kde máme uvedena data z července 2014 u hodnocených členských zemí OECD a EU.

Jak si stojí česká koruna?

Dle údajů z července letošního roku je česká koruna podhodnocena o 28 % oproti americkému dolaru. Nejvíce podhodnocenými měnami světa k červenci 2014 jsou ukrajinská hřivna (o 66,1 %), indická rupie (o 63,6 %), jihoafrický rand (o 51,4 %). Velmi podhodnocené jsou asijské měny. Například čínský jüan je podhodnocen o 43,1 %, což usnadňuje situace domácím vývozcům. Dalšími asijskými země s výrazně podhodnocenou měnou, dle Bic Mac Indexu, jsou ještě Malajsie, Hongkong, Taiwan, Filipíny, Indonésie, Srí Lanka nebo Thajsko (všechny o více než 35 %).

V přiložené tabulce máme uvedeny pouze členské země OECD a EU. Z členských zemí EU a OECD je nejvíce podhodnocenou měnou světa polský zlotý (o 37,5 %) a mexické peso (o 32,3 %). Nejvíce nadhodnocenou měnou světa norská koruna (o 61,8 % %), švýcarský frank (o 42,4 %) a švédská koruna (o 24,2 %).

Výpočet pro českou korunu (červenec 2014)

  • v USA stojí hamburger 4,80 $
  • v Česku stojí identický hamburger 70,55 Kč
  • v paritě kupní síly ceny hamburgeru je 1 dolar 14,69 Kč (70,53 : 4,80)
  • aktuální směnný kurs je 1 $ = 20,39 Kč
  • ((14,69 – 20,39) : 20,39) x 100 = - 28,0 %

Nejtvrdší měny světa

Švýcarský frank, norská koruna a švédská koruna jsou dlouhodobě „nejtvrdšími měnami světa“. Co mají všechny tři země společného? Výborné podnikatelské prostředí, výkonný průmysl, vzdělané obyvatelstvo, fungující veřejný sektor, vysokou podporu inovací a výzkumu, propracovanou infrastrukturu, důraz na životní prostředí. Veškerá infrastruktura je v daných zemích na špičkové úrovni a je inspirací pro mnoho zemí světa, je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí, které je v Norsku, Švýcarsku a Švédsku pečlivě hlídáno. V naprosté většině renomovaných ekonomických žebříčků analytických společností hodnotící kvalitu života, úroveň ekonomiky, svobodu nebo podnikatelské podmínky najdeme Norsko, Švýcarsko a Švédsko na předních místech. Životní úroveň v uvedených třech zemích je vysoká. Všechny prestižní agentury hodnotí všechny tři země jako jedny z nejbezpečnějších zemí pro investování a podnikání.

Big Mac Index v zemích OECD a EU (červenec 2014)

Země

Index

Země

Index

Norsko

61,8

USA

0,0

Švýcarsko

42,4

Turecko

-7,8

Švédsko

24,2

Korea

-16,5

Kanada

9,5

Maďarsko

-21,4

Dánsko

7,3

Chile

-22,4

Izrael

6,9

Japonsko

-24,0

Euro

3,3

Litva

-27,2

Nový Zéland

3,1

Česko

-28,0

Velká Británie

2,2

Mexiko

-32,3

Austrálie

0,0

Polsko

-37,5

Pramen: The Economist Big Mac index, July 2014 (sources: McDonald's; The Economist)

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU