EGAP je připraven zvýšit pojistné limity do některých zemí

20.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) je kvůli sankcím mezi EU a Ruskem připravena zvýšit pojistné limity do některých exportních teritorií. Mohlo by jít třeba o Ázerbájdžán a Bělorusko, kde je velká poptávka po českých výrobcích a technologiích. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová.

Čeští exportéři, které postihly sankce mezi EU a Ruskem, nyní hledají nová odbytiště. Zaměřit by se podle ministerstva průmyslu mohli například na země Latinské Ameriky či státy postsovětského Společenství nezávislých států.

"Pokud bude nutné podle indikací od exportérů zvýšit limity v některých zemích, jsme připraveni o tom jednat s dozorčí radou a našimi akcionáři. Případné úpravy ale nesmí být v rozporu s řízením rizik EGAP, které reguluje ve všech pojišťovnách Česká národní banka," uvedla Hikelová.

V současné době ale není na žádném exportním trhu pojistný limit vyčerpán do 100 procent a EGAP tak má kapacitu na pojišťování nových obchodních případů. "Ze zemí, kde máme indikace od exportérů, je nejpalčivější situace s exportem do Ázerbájdžánu a Běloruska, kde je velká poptávka po českých výrobcích a technologiích. U obou těchto zemí je limit v současné době vyčerpán z více než 80 procent," dodala mluvčí.

V případě Ázerbájdžánu je volná kapacita cca 8,5 miliardy korun, u Běloruska cca 1,5 miliardy. Podle Hikelové má EGAP možnosti případný vyšší zájem o export řešit i jinak než pouze zvýšením limitů. "Tím zásadním řešením je náš zajistný program - tedy dozajištění některých obchodních případů v těchto zemích u zajistitelů v Londýně, kde jsme už některé obchodní případy dozajistili. Za poslední dva roky šlo o objem téměř 15 miliard korun," uvedla mluvčí s tím, že dozajištěná částka se nepočítá do teritoriálního limitu.

Podle pojišťovny jednají vývozci o možnostech vývozu do zemí Latinské Ameriky (Brazílie, Peru, Chile, Mexiko), asijských zemí (Indie, Čína, Vietnam, Bangladéš, Pákistán), zemí bývalé Jugoslávie a některých Afrických zemí (Ghana, Egypt, Etiopie). Ve všech těchto zemích má EGAP volnou kapacitu v rámci teritoriálních limitů.

Teritoriální limit určuje maximální objem obchodů, které v dané zemi může EGAP pojistit. Stanovuje se na základě velikosti země, její hospodářské situace a souvisejících faktorů.

Státní pojišťovnu EGAP využívají firmy hlavně na pojištění úvěrů od bank pro export do rizikových zemí, kde je vyšší pravděpodobnost, že za zboží či služby nedostanou zaplaceno.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK