Fed upozornil na pokrok trhu práce, dřívější růst úroků neplánuje

20.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. srpna (ČTK) - Americkou centrální banku (Fed) překvapilo, jak rychle se uzdravuje americký trh práce. Zatím však nechce urychlit plánované zvýšení úrokových sazeb, dokud nebude oživení více přesvědčivé. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání měnového výboru, který dnes Fed zveřejnil.

"Podmínky na trhu práce se posunuly výrazně blíže k těm, které jsou vnímány dlouhodobě jako normální," citovala zápis ze zasedání, které se uskutečnilo 29. a 30. července, agentura Reuters. Bankéři se "všeobecně shodli", že zlepšení na trhu práce za poslední rok bylo "lepší, než čekali".

Podle agentury AP zápis naznačil, že někteří členové měnového výboru se domnívají, že ekonomika se zlepšuje dost rychle a Fed bude muset brzy naznačit změnu ve své podpoře ekonomiky v podobě velmi nízkých úrokových sazeb.

Fed v červenci podle očekávání rozhodl, že sníží nákupy dluhopisů, které mají stimulovat ekonomický růst, o dalších deset miliard na zhruba 25 miliard USD (asi 526,2 miliardy Kč) měsíčně. Fed snížil nákupy dluhopisů už pošesté za sebou a očekává se, že program zcela ukončí v říjnu. Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil tvorbu pracovních míst a objem investic.

Fed poprvé rozhodl o snižování nákupu dluhopisů na svém zasedání loni v prosinci z úrovně 85 miliard dolarů měsíčně. Analytici nyní čekají, že úrokové sazby by v USA mohly začít růst v polovině příštího roku. Fed drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni blízko nuly od prosince 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK