Růst v čínském průmyslu se v srpnu zpomalil

21.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. srpna (ČTK) - Růst aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu se v srpnu zpomalil na nejnižší úroveň za tři měsíce. Zmírnil se růst produkce a nových zakázek, uvedla v dnešních předběžných údajích banka HSBC na základě svého průzkumu mezi nákupními manažery čínských továren. Po červencovém vzestupu aktivity na maximum za rok a půl zpráva obnovuje obavy z opětného oslabování druhé největší ekonomiky světa.

Index nákupních manažerů HSBC klesl tento měsíc na 50,3 bodu z červencové úrovně 51,7 bodu. Zůstal ale třetí měsíc po sobě nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali jen nepatrné snížení na 51,5 bodu.

"Dnešní data ukazují, že ekonomické oživení nadále pokračuje, avšak jeho dynamika se znovu zpomalila," uvedl ke zprávě podle agentury Reuters analytik HSBC Chung-pin Čchü. Podle něj by tak měl Peking dál udržovat uvolněnou měnovou a fiskální politiku, dokud ekonomická aktivity nevykáže známky trvalejšího zotavování.

Po nadějném oživení na konci jara, k němuž přispěla vládní podpůrná opatření, přicházejí z čínské ekonomiky nové signály útlumu. Prohlubuje se slabost realitního trhu a stavebnictví a podle některých ekonomů by banky kvůli nárůstu špatných úvěrů mohly omezit půjčování, zejména soukromému sektoru.

Tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí mírně zrychlilo na 7,5 procenta. V prvním čtvrtletí rostla ekonomika o 7,4 procenta, nejpomaleji od třetího čtvrtletí 2012.

Komunističtí vůdci se snaží přesměrovat Čínu k růstu vycházejícího z domácí spotřeby namísto obchodu a investic. Náhlé zpomalení na počátku roku však vyvolalo obavy z politicky nebezpečné ztráty pracovních míst a přimělo vládu oznámit řadu stimulačních opatření. Čínská ekonomika bude podle části ekonomů potřebovat další podporu i v nadcházejících měsících, aby si oživení udržela.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK