Bank of America zaplatí kvůli prodeji hypoték 16,7 miliardy USD

21.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. srpna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America se dohodl s vládou Spojených států na rekordním urovnání sporu kvůli prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009. Celkem v rámci urovnání zaplatí 16,65 miliardy dolarů (349,1 miliardy Kč), uvedlo dnes americké ministerstvo spravedlnosti.

Podle dohody zaplatí druhá největší banka ve Spojených státech pokutu 9,65 miliardy USD v hotovosti. Dalších sedm miliard dolarů činí úlevy pro dlužníky, kteří se potýkají s problémy.

Urovnání sporu s Bank of America je zatím nejvyšší v případě prodeje hypotečních cenných papírů v době před krizí, na jakém se americké ministerstvo spravedlnosti dohodlo. Podobnou dohodu má úřad už s bankami Citigroup a JPMorgan Chase & Co. Banka Citigroup minulý měsíc přistoupila na to, že zaplatí pokutu sedm miliard USD. JPMorgan loni v listopadu zaplatila 13 miliard dolarů.

Úřady vinily ústav Bank of America, že zákazníky náležitě neinformoval o kvalitě podkladových aktiv v balících prodávaných hypotečních dluhopisů. Většinu z nich ale prodávaly ústavy Countrywide Financial a Merrill Lynch, které Bank of America koupila - podle pozorovatelů zčásti i pod tlakem vládních úřadů - za vrcholu krize v roce 2008.

Banka uvedla, že dohoda jí ve třetím čtvrtletí zřejmě sníží zisk před zdaněním o 5,3 miliardy dolarů, což je 43 centů na akcii po zdanění. Ve druhém čtvrtletí zisk banky klesl meziročně o 43 procent na dvě miliardy dolarů. Důvodem byl propad příjmů z hypoték a vyšší náklady na právní spory, které činily čtyři miliardy dolarů ve srovnání s částkou 471 milionů dolarů před rokem. Zisk na akcii se snížil na 18 centů ze 32 centů před rokem.

Americké banky prodávaly před krizí, tedy ještě v době realitního boomu, hypoteční cenné papíry, aniž zákazníky dostatečně informovaly o jejich rizicích. Následná hypoteční krize vedla k propadu cen těchto široce prodávaných papírů, což přispělo k rozpoutání globální finanční krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK