Fed prý reálně debatuje o zvýšení úroků v prvním pololetí 2015

23.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jackson Hole (USA) 23. srpna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) se v debatě o prvním zvýšení základní úrokové sazby zaměřuje na možnost, že tento krok nasměruje do období mezi prvním čtvrtletím a polovinou příštího roku. Řekl to dnes šéf Federální rezervní banky v Atlantě Dennis Lockhart. V hlavním prohlášení Fedu o měnové politice by prý změny mohly nastat již příští měsíc.

"Se zlepšujícími se údaji (o vývoji ekonomiky) je rozumné začít předjímat změnu v politice základní úrokové sazby, a je to tudíž docela rozumná diskuze, zda by to mělo být začátkem roku 2015 nebo v polovině roku 2015, nebo i později," řekl Lockhart v rozhovoru s agenturou Reuters. "Tato debata je reálná."

Fed od loňska postupně omezuje podpůrné nákupy dluhopisů, základní úrokovou sazbu ale nechává na prakticky nulové úrovni, na níž je od konce roku 2008. Není zatím jasné, kdy ji začne zvyšovat.

Lockhart v současnosti není hlasujícím členem hlavního měnového výboru Fedu. Bankéř předpokládá, že ke zvýšení sazby dojde v polovině příštího roku, kdy ekonomika Spojených států podle něj poroste tempem kolem tří procent. Lockhart má ale prý pocit, že na změny v hlavním prohlášení Fedu je "stále brzy".

Fed ve svém prohlášení mimo jiné tvrdí, že hodlá udržet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě "po značnou dobu" od ukončení nákupu dluhopisů, k němuž podle očekávání dojde letos na podzim. Lockhart ale upozornil, že i s dobrými údaji z americké ekonomiky je možné činit pouze předběžné závěry.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK