Které evropské země jsou nejvíce postiženy ruskými zemědělskými sankcemi?

25.08.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Na zemědělce v Evropské unii (EU) dopadl zákaz dovozu masa, ryb, mléčných produktů, ovoce, zeleniny a dalších jejich výrobků do Ruska. Moskva se tímto krokem rozhodla reagovat na sankce, které vůči ní namířil Západ.

Spojené státy podle Obamova prohlášení zastavují poskytování půjček pro financování ruského hospodářského rozvoje. Na sankčním seznamu americké vlády se objevil například ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank, finanční a investiční společnost Novatek a řada ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov, obří uralské zbrojovky Uralvagonzavod a výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej. EU v boji za demokracii rozšířila svůj sankční seznam osob již 6krát. Tyto lidé ve výsledku nemohou vstoupit na území Evropské unie a jejich případné účty v evropských bankách nechá Brusel zablokovat.

Ruské sankce jsou namířeny hlavně proti EU, USA je téměř nepocítí

Vladimír Putin podepsal dekret, kterým na rok zakazuje či omezuje dovoz zemědělských produktů ze všech zemí, které na Rusko uvalily sankce. Nicméně toto opatření postihne hlavně státy EU. Americký vývoz potravin do Ruska totiž v roce 2013 představoval méně než 1 procento celkového exportu zemědělských plodin a jenom 0,1 procenta HDP USA.

Naopak 10 procent celkového exportu potravin EU loni směřovalo právě do Ruska. EU očekává, že ji potravinové sankce budou stát 11 miliard eur. Jenom Polsko ztratilo trh, který pro něj měl hodnotu 300 miliónů eur. Zákaz nejvíce zasáhne Německo, Polsko, Španělsko a Holandsko, čtyři největší evropské dodavatele potravin do Ruska v roce 2013. Naproti tomu Norsko podle všeho najde poptávku po svých rybách i na evropském trhu. Rusko je pro Německo 10. největším exportním partnerem. 3,5 procenta německého exportu směřuje do Ruska. Potraviny pro Rusko tvoří asi 3,3 procenta z celkového německého vývozu. Přibližně 6 300 německých společností neboli 10 procent firem zabývajících se exportem směřují své výrobky do Ruska. 300 000 německých pracovních míst je tedy závislých na obchodu s Ruskem, přičemž 25 000 je ohroženo potravinovými sankcemi. Zasaženy budou i pobaltské státy, a to hlavně Litva a Finsko.

Podle makroekonomických ukazatelů zatím trpí nejvíce Německo

Strach ze vzájemných ekonomických sankcí, které krátí firmy o dosavadní odběratele, se projevuje hlavně na německých makroekonomických ukazatelích. Křehký hospodářský růst nejen Německa, ale i celé měnové unie tak může být kvůli vzájemným sankcím lehce zmařen. Index ZEW, který vyjadřuje názor analytiků a ekonomů ohledně budoucího vývoje největší ekonomiky eurozóny v nejbližších 6 měsících od února (začátek krize na Ukrajině) kontinuálně klesá, a to z 57 na 9 bodů, jež dosáhl v srpnu. Směrem dolů míří i index IFO, který je symbolem nálady německých podnikatelů a jejich vyhlídek pro domácí ekonomiku. HDP Německa v druhém čtvrtletí ve srovnání s prvním, kdy posílilo o 0,8 procenta, kleslo o 0,2 procenta. Své predikce ekonomického růstu země pro letošní rok snižuje i německá Bundesbanka.

Sankce nepociťují jenom zemědělci. Varování ohledně nižší ekonomické aktivity postupně přicházejí z jednotlivých evropských firem z různých odvětví

Například německému E.ONu klesl zisk z ruských aktivit již v prvním čtvrtletí 2014 o 12 procent. Společnost Adidas snížila svůj výhled zisku pro letošní i příští rok hlavně kvůli slabému ruskému trhu. Firma Henkel hlásí, že má před sebou 6 těžkých měsíců. Royal bank of Scotland již zavedla výpůjční restrikce v Rusku. Lukoil oznámil snížení investičních aktivit kvůli omezenému přístupu k finančním zdrojům. Ruská Gazprombanka a Rosselkhozbank žádají o státní pomoc. Dánský pivovar Carlsberg také varoval před letošním nižším provozním ziskem, z něhož až 35 procent pochází z Ruska.

Hlavní německý akciový index DAX ztratil od června do srpna přes 10 procent své hodnoty. Kapitál z těchto rizikových aktiv směruje do bezpečných přístavů - státních dluhopisů. Výnosy z 2letých německých státních bondů klesly díky nákupnímu apetitu do negativních hodnot. Investoři tak Německu vlastně platí za to, že mu půjčují na 2 roky své peníze. 10leté německé státní dluhopisy nabízejí 1 procentní výnos, což jsou historická minima.

Graf: Seznam zemí EU, které v roce 2013 nejvíce exportovaly do Ruska (v mil. USD). Graf rovněž zobrazuje hlavní exportní komoditu těchto států do Ruska

export_rusko_final.png

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE