HK: Firmy počítají kvůli sankcím se ztrátami až stovek mil. Kč

25.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Kvůli sankcím mezi EU a Ruskem počítají čeští exportéři v dalších 12 měsících se ztrátami kontraktů nejvýše v řádech desítek až stovek milionů korun. Ukazují to první výsledky průzkumu Hospodářské komory mezi téměř 140 českými firmami.

 

"První výsledky našeho průzkumu reflektují skutečnost, že sankce se nevztahují na již probíhající kontrakty z roku 2013. Naši exportéři v průzkumu rovněž potvrdili, že případné ztráty budou známy až v roce 2015," uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Exportéři avizují řádově desítky ohrožených kontraktů a stovky ohrožených pracovních míst. "I tato fakta potvrzují, že panika a strach z fatálnosti dopadů aktuálně probíhajících sankčních opatření se zatím českými firmami výrazně nešíří, tedy vyjma firem, které v Rusku investovaly, a které v důsledku sankcí byly nuceny utlumit rozvoj svých ruských poboček," dodal Dlouhý.

Firmy v průzkumu také potvrzují signály o zhoršující se platební morálce ruských partnerů, která má bezprostřední dopad na dlouhodobý pokles oboustranné důvěry. Podnikatelé, kterých se sankce dotknou, se také snaží o úpravu výrobního či obchodního programu a potvrzují snahu hledat alternativní trhy.

Jako formu pomoci exportéři nejčastěji uvádějí doprovodné podnikatelské mise do nových teritorií, podporu účasti na zahraničních výstavách a veletrzích, případně finanční kompenzace od Evropské unie.

Exportéři by také uvítali větší míru vstřícnosti při udělování víz. "Zmírnění vízové politiky vůči ruskojazyčným teritoriím je i ze strany HK ČR vyhodnoceno jako stěžejní a vítané opatření s cílem podpory cestovního ruchu a investic," uvedla komora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK