Senát podle Štěcha zelenou naftu přičlení k tabákové dani

26.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Senát zamítne novelu o pohonných hmotách. Zachování zelené nafty pro zemědělce, kterou měla novela přinést, ale vloží do návrhu na zvýšení tabákové daně. Novinářům to dnes řekl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Senátní postup, který by ještě musela potvrdit Sněmovna, tak pomůže zabránit předložení ústavní stížnosti, kterou kvůli spornému dvojímu schvalování novely o pohonných hmotách chtěla předložit opozice.

Důvodem pro stížnost bylo to, že Sněmovna nejprve zachování zelené nafty schválila společně se snížením spotřební daně z benzinu a nafty. Kvůli odporu ministra financí Andreje Babiše (ANO), podle něhož by toto snížení připravilo státní rozpočet až o 14 miliard korun ročně, ale po dvou dnech své rozhodnutí změnila a snížení spotřební daně na pohonné hmoty odmítla.

Zvýšení spotřební spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků vláda předložila kvůli požadavkům EU. Krabička cigaret by od příštího roku mohla zdražit o tři až čtyři koruny. Za současné ceny by bylo možné cigarety prodávat zpravidla maximálně čtyři až pět měsíců po přijetí novely.

mhm mol

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK