Pojišťovny zdražily povinné ručení letos průměrně o deset procent

26.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Tuzemské pojišťovny zdražily povinné ručení v letošním roce v průměru o více než deset procent. Důvodem byla vyšší plnění v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinné poplatky hasičům. Dopady legislativy nyní pojišťovny vyhodnocují a nevylučují další zdražení pojistek v letošním i příštím roce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

ČSOB Pojišťovna od ledna s počátkem účinnosti nového občanského zákoníku zvýšila sazby pojistného v průměru o deset procent. "Po prvotním vyhodnocení vlivu zákoníku na pojistná plnění jsme přistoupili k další úpravě cen od srpna v průměru o pět procent," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Petr Milata. Případný další pohyb cen bude podle něj záviset právě na vývoji vlivu zákoníku na pojistné plnění.

Nově sjednávané pojistky UNIQA byly v letošním prvním pololetí dražší v průměru o sedm procent. Mluvčí pojišťovny Eva Svobodová uvedla, že již podle prvních výsledků dopadu nového občanského zákoníku je zřejmé, že toto navýšení nebude dostatečné. Jde hlavně o pokrytí nároků za škody na zdraví. "Proto bude nezbytné i v dalších obdobích přistoupit k dalšímu zvýšení pojistného v povinném ručení," uvedla.

Ceny povinného ručení u České pojišťovny jsou proti loňskému roku vyšší v průměru o zhruba deset procent. "Vývoj škod primárně s ohledem na dopady nového občanského zákoníku během prvních měsíců letošního roku samozřejmě sledujeme, zatím je však na konkrétní závěry skutečně příliš brzy," sdělil Jan Marek z tiskového oddělení ČP.

Také Kooperativa sazby povinného ručení zvýšila na přelomu roku, v průběhu letošního roku s jejich růstem ale nepočítá. Dopady nové legislativy, zejména nového občanského zákoníku a nového systému úhrady zásahů hasičského záchranného systému, vyhodnotí před koncem roku. "Na základě těchto výsledků případně upravíme ceny povinného ručení pro rok 2015. Prozatím ale nedokážeme změny predikovat," poznamenal mluvčí Milan Káňa.

Allianz ceny nastavila podle vývoje škod klientů. Někteří tak žádnou změnu nezaznamenali, jiní ji měli podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka až patnáctiprocentní. "Změna cen není závislá pouze na vývoji škod v prvním pololetí, v pojišťovnictví pracujeme s mnohem delšími časovými úseky. Pro druhé pololetí a příští rok nepřipravujeme v cenotvorbě žádné dramatické změny," dodal.

Ceny povinného ručení loni propadly podle údajů České asociace pojišťoven na historické minimum. Průměrná částka pojistky klesla na 2695 Kč z předloňských 2880 korun. Od roku 2008 propadly ceny pojistek o 30 procent. Dlouhodobý pokles cen povinného ručení a růst nákladů na škody dostal trh v posledních třech letech pod hranici rentability.

Právní změny platné od ledna 2014 zvýšily náklady pojišťoven v povinném ručení zhruba o tři miliardy Kč, tedy o pětinu. Nařízení vlády s účinností od září 2013 stanovilo pojišťovnám platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů. Vedle toho od ledna vznikla povinnost odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení do Fondu zábrany škod. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK