MMR chystá kampaň v regionech o čerpání peněz z fondů EU

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chystá informační kampaň, jak správně čerpat peníze z evropských fondů v novém programovém období. Na podzim s ní vyrazí do regionů, informovala na dnešní tiskové konferenci ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Česko může v následujícím programovém období 2014-2020 z evropských strukturálních a investičních fondů získat až 24 miliard eur, což je zhruba 668 miliard korun.

Série konferencí pod názvem 'Evropské fondy 2014-2020: Jednoduše pro lidi' se uskuteční na přelomu října a listopadu v Praze a dalších sedmi krajských městech. "Cílem konferencí je představit možnosti nového programového období a upozornit na hlavní změny oproti současnému programovému období 2007-2013," prohlásila ministryně Jourová s tím, že součástí konference bude také blok novinek z oblasti veřejných zakázek.

Základní dokument nutný k čerpání peněz z fondů EU, Dohodu o partnerství, v úterý schválila Evropská komise. "Dohoda definuje hlavní oblasti rozvoje ČR, které budou podporovány z evropských fondů, a nastavuje základní pravidla pro fungování celého systému," vysvětlila Jourová. První projekty spolufinancované z evropských peněz by mělo jít přihlašovat na začátku roku 2015.

Zatímco věcné části dohody se podařilo postupně vyřešit, některé politické otázky nad rámec fondů EU přetrvaly. "I přes intenzivní neformální jednání k programům zůstávají otevřené některé body, kterým se bude potřeba detailněji věnovat," připouští MMR.

Podle dřívějších informací se Česko mimo jiné muselo zavázat, že přijme chybějící služební zákon a změní zákon o posuzování vlivu velkých staveb na životní prostředí, takzvaný proces EIA, tak, aby byl v souladu s evropskou legislativou. Tento problém vyřešil slib ČR, že v roce 2015 vstoupí v platnost nový zákon o EIA a stavební zákon, který rozpory vyřeší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK