Nejčastější chyby při placení kartou v zahraničí – děláte je také?

28.08.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Doba dovolených se pomalu chýlí ke konci, a proto jí již teď můžeme částečně zhodnotit. Nejčastěji se letos výletníci vydali do Řecka, Turecka či do Chorvatska, kde se v mnoha případech nebáli sáhnout po platební kartě.

Kolik bezhotovostních transakcí Češi v zahraničí minulé léto provedli?

Už před třemi lety začal trend platebních karet pomalu růst a na dovolených s nimi rekreanti zaplatili přes 32,6 milionů korun. O rok později to bylo přes dvacet procent více. V loňském roce utratili rekreanti již přes 1,5 miliard korun.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění - SLEVA 50 % na cestovní pojištění AXA ASSISTANCE!

Proč je platba kartou tak oblíbená?

Na druhou stranu se ale vůbec není čemu divit. Člověk platící kreditní kartou nemusí mít u sebe prakticky žádnou hotovost, neřeší žádné výměny velkých obnosů před dovolenou a nestrachuje se o případné odcizení peněz.

Jakou formu placení turisti preferují?

Ovšem kromě placení debetní kartou je mezi turisty stále početná skupina, která na klasickou hotovost nedá dopustit. Třetí příčku preferencí obsazuje platba šekem, bankovním převodem nebo jiným způsobem. Naprosto nejméně dovolenkáři vybírají hotovost ze zahraničních bankomatů. To je totiž poměrně drahé. Platby kartou v obchodech jsou naopak naprosto zdarma.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění - srovnání 12 pojišťoven během 2 minut!

U které banky je výběr z bankomatu výhodný?

I když většinou banka přepočítá měnu ve výhodnějším kurzu než směnárna, připočítává si prakticky ke každému výběru z bankomatu nemalé poplatky. Například u Komerční banky za jeden výběr zaplatíte minimálně sto korun. Abyste netratili, museli byste si vybrat 10 tisíc korun, což je momentálně asi 357 euro. Nejvíce se pak výběry z bankomatů v zahraničí vyplatí klientům Equa Bank, Air Bank či mBank. Naopak nejvíce si připlatí klienti České spořitelny.

Banka Výběr z bankomatu v zahraničí
Air Bank Velký tarif - zdarma;
Malý tarif - 25 Kč;
Výběry mimo EU - 100 Kč
Česká spořitelna 5 Kč z bankomatu Erste Group (19 Kč u kreditní karty); 125 Kč z jiného bankomatu
ČSOB 6 Kč za výběr z bankomatu ČSOB na Slovensku (kreditní karta plus 1,5 % z vybírané částky); 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky (u kreditní karty 1,5 % z vybírané částky)
Equa Bank 9 Kč
Fio banka 80 Kč + 0,5 % z vybírané částky
GE Money Bank 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky (u kreditní karty 100 Kč + 1 % z vybírané částky)
Komerční banka 1 % z vybírané částky, minimálně však 100 Kč
mBank 35 Kč (u kreditní karty 49 Kč);
nad 2500 Kč zdarma
UniCredit Bank 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky, v bankomatech UniCredit Bank zdarma
Sberbank 75 Kč + 0,5 % z vybírané částky;
29 Kč (Holiday karta)
ZUNO 80 Kč; kreditní karta 48 Kč

Jak se zachovat, aby vám platební karta nebyla odcizena?

Nikdy za žádných okolností tedy nenechávejte kartu bez dozoru. Nikomu, a to ani recepci v hotelu, obsluze v restauraci či v obchodě neříkejte váš PIN kód. Zároveň se vyvarujte tomu, že jej budete mít napsaný někde v blízkosti karty. Noste kartu vždy ve vnitřních kapsách blízko těla. Nikdy ji nedávejte dohromady s doklady a neustále kontrolujte, zda ji pořád máte. Nikdy nedávejte kartu jako zástavu! Zbystřete, bude-li se například prodavač v obchodě pokoušet kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech.

Co dělat po ukradení platební karty na dovolené?

Jako první krok bude zavolání na bezplatnou infolinku vaší banky. Číslo na operátora můžete zjistit buď na internetu, nebo na kterékoliv pobočce. Banka vám kartu prakticky ihned zablokuje. Za druhé informujte o krádeži místní policii. I když vám s ničím nejspíš nepomůže, bude vědět, že se v okolí pohybuje zloděj. A jako poslední snižte maximální denní limit pro provedení bankovních transakcí na minimum. Budete-li ze ztráty platební karty neustále nesví, můžete si nechat každý den posílat výpis z bankovního účtu na e-mail a tak budete mít skutečně jistotu, že vám nebyla odcizena ani koruna navíc. Rozhodně hned nekončete s dovolenou! Stačí se spojit s domovem a nechat si poslat prostřednictvím Western Union peníze, které vám do konce dovolené vystačí.

Co se bude dít po dovolené?

Ihned po dovolené budou první vaše kroky mířit přímo do banky. Zde sepište pojistnou událost, měli, jste-li kartu pojištěnou proti odcizení, sjednáte si vystavení nové platební karty a případně opět pozměníte denní limit pro provedení bankovních transakcí.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ