Americká ekonomika je nejvýkonnější

29.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dle zprávy švýcarské společnosti IMD má pro rok 2014 nejkonkurenceschopnější ekonomiku USA. Na předních místech najdeme i země Skandinávie. Horší hodnocení než Česko má 13 členských zemí EU.

Každoročně zveřejňovaná publikace "The World Competitivenes Report" od IMD (Institut for management development, Lausanne) hodnotí ekonomiky vyspělých zemí světa dle konkurenceschopnosti. Celkové pořadí ovlivňuje mimo jiné úroveň podnikatelského prostředí, makroekonomická stabilita, úroveň výzkumu a vývoje, propracované školství a infrastruktura. V publikaci roku 2014 bylo hodnoceno celkem 60 zemí světa. V první desítce došlo k malým změnám. Nejkonkurenceschopnější ekonomiku mají dlouhodobě USA, Kanada, země Skandinávie, Švýcarsko, Německo a nejvíce globalizované ekonomiky světa - Hongkong a Singapur.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění - okamzite sjednání i v den odjezdu!

Proč patří první místo USA?

Podnikatelské prostředí v USA je vynikající. Americké společnosti jsou velmi výkonné, inovativní a kreativní. Vysoká podpora výzkumu a vývoje je samozřejmostí. Národní společnosti se mohou pochlubit vysokou produktivitou práce. Vrozená podnikavost Američanů je důvodem úspěchu menších společností. Propojení soukromého sektoru a univerzit se osvědčuje.

Jak si stojí Česko?

Hodnocení Česka je dlouhodobě stabilní. V letošní zprávě patří Česku 33. místo, což je o dvě místa lepší hodnocení než v předcházejícím roce. Z hodnocených členských zemí EU má horší hodnocení než Česko Litva (34. místo), Lotyšsko (35. místo), Polsko (36. místo), Španělsko (39. místo), Portugalsko (43. místo), Slovensko (45. místo), Itálie (46. místo), Rumunsku (47. místo), Maďarsko (48. místo), Slovinsko (55. místo), Bulharsko (56. místo), Řecko (57. místo) a Chorvatsko (59. místo).

Kdo nejvíce stoupá žebříčkem?

Stejně jako v řadě ostatních ekonomických žebříčcích patří přední místa zemím Skandinávie. Co mají severské země společného? Na jedné straně nadprůměrné zdanění, na druhé straně mohou firmy, podnikatelé i zaměstnanci počítat s vysokou osobní a ekonomickou svobodou, fungující demokracií nebo minimální korupcí. Dále národní ekonomiky těží z výborně fungující státní správy, vysoké podpory výzkumu a vývoje a vzdělanosti zaměstnanců. Podnikatelské prostředí je v uvedených zemích i přes vyšší zdanění jedno z nejlepších na světě.

  • Oproti roku 2013 si nejvíce polepšily tyto země: Rumunsko (o 8 míst, z 55. místa na 47. místo), Estonsko (o 6 míst, z 36. místo na 30. místo), Lotyšsko (o 6 míst, z 41. místa na 35. místo), Španělsko (o 6 míst, z 45. místa na 39. místo), Nový Zéland (o 5 míst, z 25. místa na 20. místo), Japonsko (o 4 místa, z 24. místa na 21. místo), Island (o 4 místa, z 29. místa na 25. místo), Rusko (o 4 místa, z 42. místa na 38. místo).

Ze zemí z první poloviny tabulky si meziročně nejvíce polepšilo Estonsko. Národní estonská ekonomika stojí na pevných základech. Účinná justice, nízké zdanění, liberální postoj vůči zahraničním investorům a podpora mezinárodního obchodu, to vše se příznivě projevuje na růstu konkurenceschopnosti domácí ekonomiky. Přestože byla tedy estonská ekonomika citelně zasažena ekonomickou krizí a ceny nemovitosti se v letech 2008 až 2009 citelně propadly, tak došlo právě z důvodu vysoké ekonomické svobody, fiskální disciplíny k rychlému ekonomickému oživení. Obdobná situace je v dalších Pobaltských zemích (Lotyšsku a Litvě).

  • Meziročně si nejvíce pohoršily v pravidelném ročním hodnocení tyto země: Mexiko (o 9 míst, z 32. místa na 41. místo), Peru (o 7 míst, z 43. místa na 50. místo), Izrael (o 5 míst, z 19. místa na 25. místo), Norsko (o 4 místa, z 6. místa na 10. místo), Filipíny (o 4 místa, z 38. místa na 42. místo), Indie (o 4 místa, z 40. místa na 44. místo), Korea (o 4 místa, z 22. místa na 26. místo).

Nejkonkurenceschopnější země světa 2014

(první dvacítka zemí)

Pořadí Země Pořadí Země

1

USA

11

Lucembursko

2

Švýcarsko

12

Malajsie

3

Singapur

13

Taiwan

4

Hongkong

14

Nizozemí

5

Švédsko

15

Irsko

6

Německo

16

Velká Británie

7

Kanada

17

Austrálie

8

Spojené Arabské Emiráty

18

Finsko

9

Dánsko

19

Katar

10

Norsko

20

Nový Zéland

Pramen: IMD „The World Competitiveness Report 2014“

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU