Provozní zisk řecké sázkové firmy OPAP stoupl o polovinu

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. srpna (ČTK) - Provozní zisk řeckého sázkového monopolu OPAP stoupl ve druhém čtvrtletí o polovinu na 68,6 milionu eur (1,9 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, ve které má významný podíl český investor Jiří Šmejc. K růstu zisku přispělo mistrovství světa ve fotbale a snižování nákladů.

Provozní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 61,8 milionu eur. Čistý zisk se propadl o téměř 45 procent na 15,7 milionu eur, a to kvůli zpětnému zdanění ve výši 21,6 milionu eur. Bez zahrnutí tohoto zdanění a dalších mimořádných položek nicméně stoupl o více než polovinu.

Řecko loni prodalo kontrolní podíl ve firmě OPAP česko-řecké skupině Emma Delta, kterou vede Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizací v Řecku od poskytnutí záchranných úvěrů od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur.

OPAP je podle agentury Reuters z hlediska tržní hodnoty druhou největší sázkovou společností v Evropě. Firma nyní pracuje na rozšiřování svých aktivit, současně se však snaží také snižovat náklady. Nedávno podle odborů nabídla zhruba třem čtvrtinám zaměstnanců program dobrovolného odchodu z firmy za odstupné. Pro řecké společnosti jde o obvyklý způsob, jak snížit počet zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK