Akcie developerské firmy Orco v září opustí pražskou burzu

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Česko-lucemburská developerská společnost Orco Property Group stáhne své akcie z pražské burzy 22. září. Naposledy se s nimi bude na tomto trhu obchodovat 19. září. Oznámila to dnes firma. S akciemi Orka se na pražské burze obchoduje od roku 2005.

Společnost svůj záměr opustit pražskou burzu ohlásila v červenci, podrobnosti o načasování tohoto kroku však tehdy neposkytla. Své rozhodnutí zdůvodnila nízkým objemem obchodů a snahou snížit náklady. S akciemi se bude nadále obchodovat na burze NYSE Euronext v Paříži a na burze ve Varšavě. Orco již v roce 2011 stáhlo akcie z burzy v Budapešti.

Cena akcií společnosti Orco během dnešního obchodování stoupla o více než dvě procenta a uzavřela na 11,95 Kč. Za poslední rok se však propadla o více než 80 procent a v současnosti představuje pouhý zlomek rekordních 3802 Kč z února 2007, napsala agentura Reuters.

Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Společnost vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku čistou ztrátu 54,4 milionu eur (1,5 miliardy Kč). Hlavním důvodem byla ztráta kontroly nad německou dceřinou firmou GSG Group, kterou ovládl český podnikatel Radovan Vítek. Výnosy se zvýšily o 0,9 milionu na 8,5 milionu eur.

Vítek se letos stal největším akcionářem Orka, v němž má více než 30 procent a fakticky jej ovládá. Akcionáři firmy na konci května schválili snížení kapitálu na desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK