Vláda schválila novelu DPH s cílem zabránit daňovým únikům

27.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Vláda dnes schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Jejím cílem je především snaha zabránit daňovým únikům. Vyplývá to informací na internetových stránkách vlády. Ministerstvo financí proto navrhuje například zavedení kontrolního výkazu, tedy evidence údajů z daňových dokladů. Podle materiálů k zákonu mají obdobný model kontrolního výkazu i jiné státy Evropské unie, například Slovensko.

MF rovněž navrhlo nechat v zákonu limit pro registraci plátce DPH na jednom milionu korun tržeb za rok - v souvislosti se spuštěním Jednoho inkasního místa (JIM) to mělo původně být 750.000 korun. Spuštění JIM vládní koalice odložila.

Pokud má podnikatel obrat za 12 předcházejících měsíců přes milion korun, musí se registrovat a platit DPH. Plátcem DPH se může dobrovolně stát i podnikatel s nižším obratem. Podle odborníků je obecně výhodnější platit DPH, pokud je většina zákazníků plátcem DPH.

Novela rovněž rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge). Ten je založen na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH.

Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje kromě dosud stanoveného převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově i o dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, herních konzolí, tabletů a laptopů, obilovin a technických plodin, včetně olejnatých semen a cukrové řepy, surových či polozpracovaných kovů, včetně drahých kovů. V případě tohoto zboží tak bude přiznávat DPH odběratel.

Dále chce MF zavést režim přenesení daňové povinnosti u dodání nemovitých věcí v případě, kdy se plátce po uplynutí časového testu pro osvobození rozhodne uplatnit daň.

Změny se také týkají zvláštního režimu pro investiční zlato, kde je cílem omezit zneužití tohoto zvláštního režimu a z tohoto plynoucí daňové úniky.

Zrušení limitu pro obrat kvůli registraci by mělo být účinné od 31. prosince 2014 a zavedení kontrolního výkazu od ledna 2016.

MF upozornilo, že se jedná o návrh, který byl původně zpracován s cílem zavést druhou sníženou sazbu DPH deset procent. "S ohledem na časový průběh legislativního procesu byla z této tzv. řádné novely zákona o DPH vyčleněna část změn týkající se sazeb daně a byla předložena k projednání vládě samostatně," uvedlo MF. Novelu týkající se sazeb již Poslanecká sněmovna v prvním čtení projednala v červenci. Definitivně bude Sněmovna o zavedení třetí sazby DPH rozhodovat zřejmě na své zářijové schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK