Začíná česko-čínské fórum, k účastníkům promluví Sobotka i Zeman

28.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Na Pražském hradě dnes začíná dvoudenní Čínské investiční fórum, kterého se zúčastní přes 500 čínských a 700 českých hostů z řad politiků a byznysmenů. Dopoledne setkání zahájí svými projevy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Večer k účastníkům na slavnostním galavečeru ve Španělském sále promluví prezident Miloš Zeman.

První den budou účastníci fóra debatovat o spolupráci v obchodu a investicích, dopravě a letectví, cestovním ruchu a finančnictví. Mezi konkrétními projekty, které Česko a Čína plánují, je zřízení přímé letecké linky, jež by mohla spojovat Prahu s Pekingem nebo Šanghají. Česko ji chce podpořit pobídkami za téměř 38 milionů korun.

Z nejlidnatější země světa přiletí kromě vicepremiéra a početné delegace zástupců čínských firem guvernéři více než desítky provincií. S Čangem a regionálními představiteli se dnes na okraj fóra setkají Zeman i Sobotka. Guvernéři čínských provincií mají v Praze také podepsat memorandum o spolupráci s kolegy ze střední a východní Evropy. Na jeho základě vznikne společná asociace, která by měla sídlit v Česku.

Obří setkání na Pražském hradě vyvolává i protesty. Česká odbočka Amnesty International kritizuje, že mezi tématy fóra chybí potlačování lidských práv v komunistické Číně. Akci chtějí využít i další organizace k demonstracím za ukončení pronásledování duchovního hnutí Fa-lun-kung čínským režimem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK